avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia unei case poate fi atacata dupa moartea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia unei case poate fi atacata dupa moartea donatorului?

Socrul meu are doi fii unuia i-a donat un apartament acum cativa ani..iar acum sotul meu nelegitim(nu am facut nici cununie civila si nici nunta desi avem 10 ani de cand suntem impreuna ai un baietel de doi ani)acum doreste si el sa ii fie incredintata casa parintesca cu ambii parinti in viata..contractul de vanzare cumparare mai nou este nevoie de intreaga suma pe valoare pietei pe casa in cont si varsati in contul tatalui cu extract de cont(bani pe care noi nu ii avem fiind o casa cu 800metri de terent plus faptul ca este casa in oras)am inteles ca socrul meu ar putea anula oricand actul si celelalt fiu dupa moartea tatalui poate ataca..avand in vedere valoarea diferita a imobililor..sotul meu s-a interesat si a inteles ca daca si celalalt fiu are acelasi act de donatie nu ar avea voie sa mai atace..este adevarat? Sotul meu lucreaza instalator pe cladiri foarte inalte de peste 20 de etaje..munca destul de periculoasa si ar vrea sa stie daca eu as avea vreun drept in caz ca el pateste ceva sau fiul nostru macar..

Dvs. nu aveti nici un drept la bunurile partenerului dvs . In cazul unui deces, doar fiul mosteneste ...daca are ce mosteni. Dvs, pomeniti si de donatie, si de act vanzare cumparare , care sunt complet diferite. Donatia poate fi anulata in timpul vietii donatorului , in anumite conditii , si poate fi atacata in instanta de catre celalalt mostenitor. Adica si sotul dvs. poate ataca donatia acelui apartament.
Incercati sa discutati cu persoanele in cauza , sa va intelegeti .
Stimata doamna daca socrul ii face sotului dumnevoastra contract de vanzare cumparare in care scrie ca a primit toti banii si isi asuma acest aspect nu are nimeni ce sa va faca. In cazul in care vanz-cumpararea se va face cu rezerva de uzufruct viager va trebuii sa semneze si cumnatul dumneavoastra ca este de acord cu vanzarea si n-are pretentii, pentru ca acest act este considerat de codul civil o donatie deghizata. Cu privire la drepturile dumneavoastra....aceste asunt inexistente intrucat nu sunteti casatorita.
Socrul ii poate dona linistit concubinului dvs, nu exista motiv de atac al donatiei, nici de socru, nici de celalalt fiu.
In caz ca iubitul dvs pateste ceva, fiul dvs va mosteni tot.
Ultima modificare: Luni, 11 August 2014
gi-jane2, moderator
Asta pt ca si cumnatul meu are tot donatie?din acest motiv nu poate ataca?
Este o situatie mai delicata cu cumnatul meu..si nu vrem ca avem o surpriza din partea lui..cred ca ma intelegeti...noi am fi preferat vanzare cumparare dar cand ne-au spus ca acum se cere extractul de cont cu suma achitata pe imobil suma care trebuie sa fie la nivelul pietei..bani pe care nu ii avem...

Alte discuții în legătură

Atacarea unui act de vanzare-cumparare bettyco bettyco Buna ziua, In august 2011 socrii mei au facut un act de vanzare-cumparare a proprietatii lor in favoarea cumnatei mele cu intelegerea ca aceasta sa aiba grija ... (vezi toată discuția)
Contract de separare de bunuri in timpul casatoriei Profetul Profetul Socri mei au un apartament si iau facut acte sotiei,dar cu conditia sa fac act de separare de bunuri, eu si sotia ca sa nu poata ataca cumnata acrul de ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare uzufruct viager georgedoru georgedoru Buna ziua. Am problema cu un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager. Socrii mei ne-a facut acte de vanzare cumparare in urma cu cativa ani pe ... (vezi toată discuția)