avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate inaintea casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate inaintea casatoriei

As vrea sa va cer un sfat:am ca proprietate un apartament de 3 camere dobandit inaintea casatoriei.Problema este ca intre timp m'am casatorit si acum as vrea sa vind apartamentul si sa ma mut la casa fara ca sotul sa aiba vreo contributie financiara la toata mutarea aceasta.Stiu ca facind noul contract de intabulare al casei pe numele meu,automat sotul meu va avea cota parte din aceasta casa si in caz de divort ar putea sa imi ceara partajul,casa devenind bun comun.Cum as putea sa fac asa incat el sa nu aiba vreo pretentie sau drept la partaj in caz ca relatia noastra va fi pericilitata si se va ajunge la dovort??La urma urmei,banii au fost ai mei de la inceput si el la cumpararea noii case nu va contribui financiar.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriana Tugui , Avocat 13:14, 18 Mai 2009
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.In opinia mea ar trebui sa solicitati notarului sa consemneze in contractul de vanzare cumparare faptul ca banii sunt ai dvs. personali si nu sunt bani comuni sau sotul dvs sa dea o declaratie notariala cu privire la faptul ca in cazul unui divort nu va avea nici o pretentie asupra casei cumparate.Cel mai bine ar fi insa sa solicitati consilierea unui avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform Art. 31 din C. familiei, in cazul unui partaj , devin bunuri proprii: bunurile dobandite in schimbul altor bunuri proprii, creantele pretului de vanzare a unor bunuri propri, sulta obtinuta in caz de schimb a l unui bun propriu, bunurile cumparate din sumele obtinute prin vanzarea unui bun propriu, etc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
studentica a scris:

Conform Art. 31 din C. familiei, in cazul unui partaj , devin bunuri proprii: bunurile dobandite in schimbul altor bunuri proprii, creantele pretului de vanzare a unor bunuri propri, sulta obtinuta in caz de schimb a l unui bun propriu, bunurile cumparate din sumele obtinute prin vanzarea unui bun propriu, etc.

Stimata colega raspunsul dvs este gresit art.31 din Codul Familiei prevede care bunuri nu sunr comune ci bunuri proprii ale fiecarui sot
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in consecinta,in caz de divortz,saotul meu va avea sau nu drept la jumatate din casa?ma scuzati,dar am devenit confuza...
intr-adevar , acestea sunt bunurile proprii ale unuia dintre soti, insa acestea sunt si bunuri care nu se impart
si ma refeream in mod special la litera f a art 31
.Bunuri care nu se împart
Există, însă, şi bunuri proprii, aflate în proprietatea unuia din soţi, dar acestea sînt stabilite de lege:
a) bunurile dobîndite înainte de încheierea căsătoriei;
b) bunurile dobîndite în timpul căsătoriei prin moştenire, legat sau donaţie, în afara cazului în care dispunătorul a prevăzut că ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal şi cele destinate exercitării profesiunii unuia din soţi; d) bunurile dobîndite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi inovaţii, precum şi alte asemenea bunuri; e) indemnizaţia de asigurare sau despăgubirea pentru pagube pricinuite persoanei; f) valoarea care reprezintă şi înlocuieşte un bun propriu sau bunul în care a trecut această valoare.
De pildă, dacă unul din viitorii soţi este proprietarul locuinţei în care soţii vor locui împreună, iar, pe parcursul căsniciei, soţul neproprietar face anumite investiţii în clădirea respectivă (zugrăveli, gresie, faianţă etc), soţul proprietar nu trebuie să-şi închipuie că în urma partajului riscă să „piardă“ propria locuinţa în favoarea celuilat. Locuinţa respectivă este bun propriu, deoarece a fost dobîndit înaintea căsătoriei, soţul celălalt putînd avea, cel mult, un drept asupra cheltuielilor făcute cu îmbunătăţirile.

Alte discuții în legătură

Schimb de apartamente azumy azumy Buna ziua. Nu stim cum sa procedam intr-o anumita situatie si v-as ruga daca ma puteti lamuri. La momentul acesta locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un ... (vezi toată discuția)
Poate avea sotul meu vreo pretentie asupra apartamentului cumparat? nicky79 nicky79 Detin inca dinainte de casatorie o casa proprietate personala,dobindita in urma unui contract de vanzare cumparare. Daca vand aceasta casa si imi cumpar un ... (vezi toată discuția)
Doresc sa cumpar o casa (doar pe numele meu) din bunuri imobiliare pe care le detineam inainte de casatorie verdedeverde verdedeverde As dori sa cumpar un bun imobiliar (casa) cu bani proveniti din vinderea altor bunuri imobiliare (casa +teren) dobindite de mine, inainte de casatorie. Sotia ... (vezi toată discuția)