avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venit din vanzare actiuni mostenite
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venit din vanzare actiuni mostenite

Buna ziua,
Am mostenit de la sotul meu care a decedat,contravaloarea unor actiuni pe care le detinea la SIF.Am decis sa le vand,urmeaza sa-mi intre in cont contravaloarea lor.Intrebarea este urmatoarea datorez statului impozit de 16% la suma pe care am obtinut-o prin vanzarea actiunilor ?
Va multumesc pentru ca va gasiti timp sa-mi raspundeti.
Silvia

Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
sc4cont, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:02, 18 August 2014
da.
In plus vedeti mai jos, in functie de situatia d-voastra se poate datora si CASS:



ART. 296^27 Contribuabilii

(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
....
b) investiţii;

.....
(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).

(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin. (1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.


Cap I de mai sus se la

ART. 296^3 Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale

Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale sunt, după caz:

a) persoanele fizice rezidente, care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum și orice alte venituri din desfășurarea unei activități dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaționale la care România este parte;


iar

ART. 296^21 Contribuabili

(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:

a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;

b) membrii întreprinderii familiale;

c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;

d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;

e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă;

f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului, din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), precum şi cele care realizează venituri din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e);

g) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 alin. (1);

h) persoanele care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 71 alin. (2) şi (5);

i) persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor.


ART. 52 Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente

(1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă au obligația de a calcula, de a reține și de a vira impozit prin reținere la sursă, reprezentând plăți anticipate, din veniturile plătite:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

b) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent. Fac excepție veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil obţinute de contribuabilii care desfășoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere şi sunt înregistrați fiscal potrivit legislaţiei în materie;

c) venituri din activitatea de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară;

d) venitul obținut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică.



ART. 65 Definirea veniturilor din investiţii

(1) Veniturile din investiţii cuprind:
c) câştiguri din transferul titlurilor de valoare definite potrivit prevederilor art. 7;


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce impozit se opreste la sursa producatorilor agricoli? furioso_pechea@yahoo.com furioso_pechea@yahoo.com AM INTELES CA TREBUIE OPRIT PE LANGA 2% SI 5,5 % C.A.S. PRODUCATORILOR AGRICOLI CARE VAND CEREALE PE BORDEROU? (vezi toată discuția)
Plata colaboratori asociatie culturala webcom webcom Buna ziua, stimati colegi! Vreau sa ma consul cu dvs. in legatura cu un specatcol organizat de o Asociatie culturala, aceasta asociatie apeleaza la 2 ... (vezi toată discuția)
Declarație - cesiune drepturi autor ancadragan ancadragan Bună ziua! Ce declarații ar trebui să depună o asociație care a încheiat un contract de cesiune drepturi autor cu o persoană fizică? De la Finanțe, ... (vezi toată discuția)