avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Casa de marcat
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Casa de marcat

O persoana fizica autorizata ( traducator autorizat ) este nevoita sa emita bon fiscal pt persoanele fizice, dar pt persoane juridice ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:35, 19 August 2014
Odata ce aveti casa de marcat, veti emite bon si pentru persoanele juridice si, la cerere, dati si factura.
Scuze, nu am formulat bine intrebarea....doresc sa stiu daca este obligatoriu sa se dea bon fiscal catre persoanele fizice sau celor juridice, pentru traduceri autorizate, nu legalizate !
Pentru orice serviciu pentru care sunteti autorizata sa desfasurati activitate (asa cum ati descris-o mai sus) trebuie sa eliberati bon fiscal.

Legea impune, sub sanctiunea amenzii, ca factura trebuie intocmita, la cerere, oricarei persoane, indiferent ca e fizica sau juridica.

Exista posibiliatea ca, pentru serviciile sub 100 euro la cursul B.N.R. din ziua emiterii bonului fiscal, sa nu mai fiti obligata sa intocmiti factura, daca setati casa de marcat astfel incat sa poata inscrie pe acesta C.U.I./C.I.F. al beneficiarului.
Ultima modificare: Vineri, 15 August 2014
Iulian MANEA, Contabil
Activitatea de traducator autorizat este exceptata de la obligatia emiterii de bon fiscal:

Ordonanţa de urgenţă nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
....
Art. 2.
Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1):
h) activităţile desfăşurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi comerciale;


Cod fiscal:

Norme:

23. Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile ştiinţific, literar, artistic, educativ şi altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura si chitanța pentru organizare evenimente , sau casa de marcat Miboicu Miboicu Buna ziua . In prezent activez ca solist la nunti si organizez evenimente . Am o întreprindere individuală . Doresc sa le ofer clienților o ... (vezi toată discuția)
Facturare persoane fizice si firme viorelcont viorelcont Va salut. Am si eu cateva nelamuriri. urmeaza sa incep a-mi factura serviciile foto-video. dar am cateva nelamuriri ca si SRL neplaritor de TVA. 1. pentru ... (vezi toată discuția)
Auditor energetic luminitaegri luminitaegri In situatia in care am un PFA si ofer audit energetic pt constructii, am nevoie de casa de marcat, sau pot factura si emite chitanta fiscala?[quot] (vezi toată discuția)