avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil si pensie de intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil si pensie de intretinere minor

Buna seara.
Vreau sa depun la Judecatorie o cerere pentru a obtine custodia minorului si obligatia tatalui la plata pensiei de intretinere.
Mentionez ca sunt inca casatorita cu tatal copilului dar acesta nu participa la cresterea si educarea minorului. Nu a participat niciodata.
Am cautat pe google modele de cerere dar in acestea se facea referire la niste articole din codul familiei care am inteles ca s-a abrogat.
Ma puteti ajuta cu un model? Ce ar trebui sa scriu in cerere?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:18, 16 August 2014
Art. 503
(1) Parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca.
(2) Fata de tertii de buna-credinta, oricare dintre parinti, care indeplineste singur un act curent pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor parintesti, este prezumat ca are si consimtamantul celuilalt parinte.
Art. 504
Daca parintii sunt divortati, autoritatea parinteasca se exercita potrivit dispozitiilor referitoare la efectele divortului in raporturile dintre parinti si copii.

Astfel, in timpul casatoriei se prezuma ca sotii exercita in comun autoritatea parinteasca si participa la cresterea si educarea copiilor, atat moral, cat si financiar.
Ce puteti face, e sa cereti pensie si daca locuiti separat, ca locuinta copilului sa fie la dvs.
Cererea o depuneti la judecatoria de care apartineti cu domiciliul, taxa de timbru e de 20 de lei. Cererea o motivati in fapt si in drept ( art 499 alin a cod civil )
@ avDianaFeraru

Din pacate suntem casatoriti inca iar tatal refuza sa participe invreunfella cresetea si educarea minorului. De aceea vreau sa obtin custodia minorului si sa il oblig pe tata la plata cheltuielilor de intretinere


@ gi-jane2

Locuim toti 3 in apartamentul sotului. Am si eu apartament proprietate personala dar in el locuieste o verisoara. Verisoara urmeaza sa se mute si eu imi voi lua copilul si ma voi muta in casa mea.
Ultima modificare: Vineri, 15 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu ma poate ajuta nimeni cu un model de cerere?
Care sunt legile din codul familiei la care trebuie sa fac referire?
Doamna, nu puteti cere nimic in legatura cu autoritatea parinteasca cat nu cereti si divortul.
Cereti pensie, nu va raportati la codul familiei cat stiti si dvs ca e abrogat, ci la codul civil, v-am scris mai sus nr de articol.
In fapt povetiti dvs care e situatia..

Alte discuții în legătură

Divortul la notar cu minor Georgiana Trandafir Georgiana Trandafir Urmeaza sa divortam si avem o fetita minora. In cazul divortului la notar se poate cere dreptul total de decizie al mamei? Am inteles ca se poate doar custodie ... (vezi toată discuția)
Precizare divort gabitza12 gabitza12 Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor- autoritate parinteasca exclusiva prin acord baubau1608 baubau1608 Buna ziua. Am si eu cateva nelamuriri si as dori cateva explicatii de la oameni de specialitate. Eu si sotul meu ne vom desparti. Suntem parinti, motiv ... (vezi toată discuția)