avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Strungar - grupa a II-a de munca:da sau nu?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Strungar - grupa a II-a de munca:da sau nu?

Cine ma poate ajuta cu un raspuns argumentat juridic cu privire la dosarul de pensionare al tatalui meu. Datele principale sunt urmatoarele.

- depunere dosar de pensionare la varsta de 59 ani si 10 luni.
- stagiul total de cotizare realizat 41 ani, 10 luni si 4 zile;

- 26 de ani grupa a II-a de munca (strungar), conform adeverintelor de la angajatori.

- totusi, perioada 20.09.74-01.03.92 in care a lucrat ca strungar la doua intreprinderi nu i-a fost luata in considerare la grupa II-a de munca si astfel i s-a respins pensionarea pentru limita de varsta: Motivarea respingerii:
"Se respinge cererea de inscriere la pensie pentru limita de varsta deoarece nu sunt indeplinite prevederile art. 52 din legea 263/2010, in sensul ca varsta la data inscrierii la pensie este mai mica decat varsta standard de pensionare.
Perioada 20.09.74-01.03.92 nu a fost luata in calcul in grupa a doua de munca deoarece functia de strungar nu se regaseste in prev HG Romaniei 1223/1990."




Motivarea respingerii face trimitere la HG Romaniei 1223/1990, care are doua articole cu urmatorul continut:

HOTARARE Nr. 1223 din 20 noiembrie 1990
privind incadrarea in grupa a II-a de munca, in vederea pensionarii, a unor locuri de munca sau activitati din constructii-montaj
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 109 din 27 mai 1992



Guvernul Romaniei hotaraste:

Art. 1
Personalul care este in activitate si care a lucrat la locurile de munca sau activitatile cu conditii de munca nocive, grele sau periculoase de pe santierele de constructii-montaj, grupurile de santiere si intreprinderile - santier, inclusiv unitatile de deservire ale acestora: bazele de productie, depozitele, laboratoarele, unitatile de mecanizare se incadreaza in grupa a II-a de munca in vederea pensionarii, pentru intreaga perioada efectiv lucrata dupa 18 martie 1969.
Art. 2
Nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupa a II-a de munca, se face de consiliile de administratie, impreuna cu sindicatele libere din unitati.

PRIM MINISTRU
PETRE ROMAN


Ambele adeverinte eliberate de unitatile in care a lucrat in perioada in cauza mentioneaza incadrarea lui in grupa a II-a, conform acestei Ordonante.

Unde este totusi logica respingerii????

Daca i s-ar fi luat in calcul cei 18 ani, ar fi beneficiat de reducerea varstei de pensionare cu aproape 6 ani si nu cu 1,6 (asa cum e acum incadrat) astfel incat ar fi beneficiat de pensie pentru limita de varsta.

Mentionez ca tatal meu a depus o contestatie in termenul legal prevazut pentru acest lucru, in data de 11 oct 2012 si nici pana in ziua de azi, 15 august 2014 (aproape 2 ani) nu a primit un raspuns oficial. Ce are de facut pentru a primi totusi un raspuns? Care este calea de urmat?

Va multumesc pentru rabdarea de a citi tot materialul si pentru amabilitatea de a raspunde solicitarii.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:03, 17 August 2014
Trebuie sa faceti revenire, la adresa prin care ati depus contestatia, cu nr. de inregistrare/ data sau sa trimiteti prin posta, cu confirmare de primire. Puteti merge in audienta la directorul CJP.
Nu puteti deschide actiune in instanta daca nu aveti un raspuns oficial la contestatia dvs.
Raspunsul casei judetene de pensii, se bazeaza, probabil, pe faptul ca in adeverinte primite, nu se specifica baza acordarii grupei de munca (ma refer la documentatia intocmita la nivelul celor 2 firme, legata dea cordarea grupei de munca conform HG nr.1223/ 1990, respectiv la decizia interna, de nominalizare a lucratorilor, conform art.2 din HG). Aceasta decizie trebuie anexata la adeverinte impreuna cu confirmarea (nominalizare documente de plata) ca s-au platit, dupa 1992, cote majorate pentru asigurari sociale, de catre cele 2 firme.
Pentru o informare corecta,puteti introduce actiune in instanta,respectiv la Tribunal unde este arondata Casa de Pensii.
Si eu am depus contestatie din iunie 2013,nu am primit nici pana acuma raspuns si ma judec cu CJP in Tribunal din primavara acestui an,in septembrie sper sa fie ultimul termen.
Sa precizez ca obligativitatea primirii raspunsului la contestatie a fost respinsa de catre Curtea Constitutionala in trucat ingradea accesul liber la justitie.
Asadar, la Tribunal...
Bafta!
1. Daca nu ati primit raspunsul la contestatie in termenul legal de 45 de zile atunci va puteti adresa Tribunalului.

2. Tribunalul va primeste actiunea daca dovediti ca v-ati adresat comisisie centrale de contestatii (cu numarul de inregistrare primit de la Casa de Pensii).
Trebuie sa citim cu atentie mesajul utilizatorului - este vorba de respingere dosar de pensionare, nu de a contesta decizia de pensionare. Nici nu a fost emisa o decizie de catre casa judeteana de pensii.
Iar eu am spus sa conteste decizia Casei de Pensii de respingere a cererii de pensionare.

Alte discuții în legătură

Neacordarea grupei a doua coteanu coteanu Am depus dosarul cu o vechime de 42 de ani si noua luni am adeverinta de grupa a doua de la Energoconstructia unde am lucrat in baza de productie ca strungar ... (vezi toată discuția)
Grupa a ii-a de munca respinsa pe motiv ca functia de strungar nu se regaseste in temeiurile legale invocate in adeverinte eagle_free eagle_free Buna seara! Unchiului meu i-a fost respinsa cererea de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei, pe baza grupei a II-a de munca, ca urmare a ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata georgianasca georgianasca Buna ziua, Tatal meu este nascut in iunie 1953; are 35 ani de munca(CARTE DE MUNCA) din care: *9 luni de somaj; * 21 de ani si 5 luni ... (vezi toată discuția)