avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calitatea de codebitor, ce implica?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calitatea de codebitor, ce implica?

Am facut un credit pentru apartament inainte cu o luna de casatorie, nealegand momentul cu vreo s3mnificatie, pur si simplu atunci s-a intamplat, acela a fost momentul cand gradul de indatorare al bancii mi-a permis sa fac asta, in 2010. Nu sunt mandra de asta, dar sotul meu isi face probleme in privinta faptului ca nu e trecut in actele casei si nu va avea nici un drept in fata familiei mele (mama, sora, nepotul) daca se va "intampla" ceva cu mine :)
Eu am dedus pe firul logic faptul ca fiind credit platit din banii familiei totul este corect si va avea aceleasi drepturi ca si mine.
Este corecta deductia mea? Ce drept ar putea castiga in plus daca vom solicita bancii sa-l treaca si pe sot ca si coplatitor/codebitor?
Ultima modificare: Duminică, 17 August 2014
angajat001, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:29, 17 August 2014
Totusi daca ma va mosteni inseamna ca apartamentul se va imparti intre sot(50%), mama mea, sora si nepotul meu din partea sorei mele, fiecare din ei cota parte din cealalta jumatate? Existand posibilitatea de a-i lasa prin testament sotului tot apartamentul?
Ultima modificare: Duminică, 17 August 2014
angajat001, utilizator
Aceasta e prima proprietate, pe viitor vrem sa cumparam o casa pe pamant pt o viata linistita la batranete, aceasta casa cumparata in timpul casatoriei va ramane doar sotului? Sau ca si in cazul actual 50-50 intre sot si membrii fam mele?
Poate sunt penibile intrebarile mele, imi cer scuze, dar nu am trecut prin asa ceva nici eu si nici nimeni din familia mea, sper sa nu se ajunga la procese, vreau doar ca tot ce construiesc impreuna cu sotul meu sa-i ramana doar lui daca va ramane in urma mea.
Existand posibilitatea de a-i lasa prin testament sotului tot apartamentul?

mama dvs ( sa zicem ca va mai fi in viata la data decesului dvs ) e mostenitor rezervatar, poate nu va fi de acord ca sotul dvs sa mosteneasca tot si va cere sa primeasca si dansa ceva si va primi in limita rezervei sale succesorale.
daca mai cumparati si alte proprietati, apartamentul ce i-l lasati sotului prin testament va ramane numai al sau , iar restul se va imparti cf legii.

Am aceste dubii deoarece nu-mi este foarte clar care sunt persoanele care au drept de mostenire in urma mea, eu si sotul meu inca nu avem copii si e posibil ca nu vom putem avea deloc urmasi(poate doar daca vom reusi sa adoptam), in familia mea o mai am pe mama, sora mea si fiul ei, eu imi doresc sa ma mosteneasca doar sotul meu, conform legii sora mea si fiul ei au calitatea de mostenitori?

Alte discuții în legătură

Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)
Testament Dnsa Dnsa Buna ziua,am un apartament dobandit inainte casatoriei.Am decis dupa 12 ani de casatorie sa -l includ pe sotul meu in testamentul incheiat la notar ,in cazul ... (vezi toată discuția)
Testament/situatie familiala emiliapana emiliapana Buna ziua, Parintii mei au fost casatoriti legal si au divortat la 1 an de la nasterea mea. In acel moment s-a facut partajul bunurilor iar eu am fost ... (vezi toată discuția)