avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Formalitati stabilire resedinta
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Formalitati stabilire resedinta

Buna ziua,

1) Daca doresc ca o persoana sa isi stabileasca resedinta in casa mea, este absolut necesara incheierea unui contract de comodat sau sunt suficiente completarea Anexei 12 (declaratia de luare in spatiul locativ a proprietarului), respectiv a Anexei 14 (declaratia solicitantului privind domiciliul si resedinta) ?

2) Care este consecinta legala in caz ca nu se anunta la Politie noua resedinta ?

Multumesc !

Ultima modificare: Luni, 18 August 2014
danac71, utilizator
Cel mai recent răspuns: danac71 , utilizator 09:42, 19 August 2014
Potrivit art. 30 din Ordonanta de Urgenta nr. 97/2005, resedinta se inscrie in actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinta secundara.
Mentiunea de stabilire a resedintei se acorda pentru perioada solicitata, dar nu mai mare de un an, si are valabilitate pe timpul cat persoana locuieste in mod efectiv la adresa declarata ca resedinta.
Nu este obligatoriu de incheiat contract de comodat sau de locatiune
Daca domiciliul unde se solicita viza de resedinta este in imobil de locuit in comun,este obligatoriu ca in termen de 15 zile sa se solicite inregistrarea persoanei in cartea de imobil
Persoana care gazduieste o alta persoana, in mod neintrerupt, pe o perioada mai mare de 30 de zile, exceptie facand persoana care locuieste la o alta adresa decat cea de domiciliu, in interesul serviciului sau in scop turistic are obligatia de a anunta politia sau serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul unde este situat imobilul,sub sanctiunea suportarii amenzi contraventionale,legal prevazute
Este necesar sa-i dati acordul fie personal fiind prezent la serviciul de evidenta, fie prin declaratie la notar. Anexa 12 se foloseste pentru cei de la sate sau pentru cei care sunt la pat, nedeplasabili. Nu este necesar sa incheiati un contract de comodat dar daca doriti incheierea lui atunci in acest caz nu mai este necesara prezenta dvs sau acordul scris.
Ultima modificare: Luni, 18 August 2014
Justitiarul711, utilizator
Multumesc mult pentru explicatii, e super ca nu trebuie sa ma incurc cu comodat.

O zi buna !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viza de flotant razvan217 razvan217 Buna ziua, Pentru a face viza de flotant, gazda o sa plateasca ceva la taxe si impozite pe perioada in care o sa beneficiez de acea viza? (vezi toată discuția)
Buna ziua! este obligatorie viza de flotant daca stai in chirie ... Georgiana1205 Georgiana1205 Buna ziua! Este obligatorie viza de flotant daca stai in chirie mai mult de 1 an? Sau in general este obligatoriu sa ai viza daca stai in chirie. (vezi toată discuția)
Obligatiile proprietarului la inchiriere danielamrom danielamrom Buna ziua, Am inchiriat de curand un apartament ( care este proprietatea parintilor mei, deci nu este pe numele meu) si atunci cand am anuntat ... (vezi toată discuția)