avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager

Buna ziua,
Am cateva intrebari cu privire la un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager, fara clauza de intretinere. In 1994 tatal meu mi-a vandut o proprietate (casa + teren). Pentru ca eram minora, si-a rezervat dreptul de uzufruct viager pentru el si mama mea. Mentionez ca ei nu au locuit niciodata in acea casa, eu am locuit acolo timp de 11 ani pana cand am plecat in strainatate. Din pacate, tatal meu a decedat anul trecut,iar mama mea nu locuieste in casa respectiva (are si buletin pe cealalta adresa). Eu as vrea sa inchiriez proprietatea respectiva pe perioada in care nu sunt in tara, insa mama mea, care ar trebui sa semneze contractul de inchiriere nu este de acord. Nu se foloseste de casa, care a inceput sa se degradeze.

Intrebarea mea este:

Cum as putea sa inlatur dreptul de uzufruct viager al mamei pe o cale legala (20 de ani nu a locuit acolo) si care ar fi procedura respectiva? Mentionez ca ea refuza cu desavarsire sa locuiasca cineva acolo in afara de mine,insa eu nu am de gand sa ma intorc foarte curand in tara si astfel casa se va darama (apa,gazele sunt deja oprite).:help:#-o

Cel mai recent răspuns: Daniela Arhire , Practician in insolventa 20:18, 22 August 2014
Este adevarat ca art.746 alin.1) lit.e) prevede stingerea uzufructului pentru neuzul timp de 10 ani. Numai ca, potrivit L.nr.71 din 2011, citez, dispozitiile art. 746 alin. (1) lit. e) din Codul civil se aplica drepturilor de uzufruct constituite ulterior intrarii in vigoare a Codului civil. Prin urmare, nu sunt aplicabile in cazul dumneavoastra.

Totusi, puteti cere instantei sa faca aplicarea prevederilor art.747 din noul cod - Stingerea uzufructului în caz de abuz de folosință :

(1) Uzufructul poate înceta la cererea nudului proprietar atunci când uzufructuarul abuzează de folosința bunului, aduce stricăciuni acestuia ori îl lasă să se degradeze

dispozitii care, potrivit prevederilor art.73 al L.nr.71 din 2011, sunt aplicabile si in cazul uzufructului constituit anterior intrarii in vigoare a Codului civil, daca abuzul de folosinta este savarsit ulterior acestei date.

Desigur, aveti la indemana si prevederile art.558 din vechiul cod:

Uzufructul poate înceta asemenea prin abuzul ce face uzufructuarul de folosinţa sa, sau aducând stricăciuni fondului, sau lăsându-l să se degradeze din lipsă de întreţinere

Multumesc avocatcluj pentru raspunsul detaliat. De un astfel de raspuns aveam nevoie ca sa stiu care sunt exact drepturile mele d.p.d.v. legal si ce ar fi mai bine sa fac daca as fi obligata sa urmaresc o alta cale in afara de cea amiabila.
Totusi, daca nu ajungeti la o intelegere cu mama dumneavoastra, va trebui sa va judecati cu ea. Probabil asta va tensiona iremediabil relatia cu mama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare - uzufruct viager flory104 flory104 Am devenit proprietara de apartament in 2009 prin vanzare - cumparare, de la parintii mei catre mine, in contract avand uzufruct viager fiecare. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Rezilierea dreptului de uzufruct SimanSimona SimanSimona Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: nudul proprietar si uzufructuarul au locuit in acelasi spatiu( nu sunt casatoriti) dar de 4 luni ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)