avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz concediere pentru motive care nu tin de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului

Buna ziua, am o intrebare, legata de concedierea unui salariat pentru motive care nu tin de persoana acestuia.

Stiu ca termenul de preaviz poate sa fie acordat printr-un document anterior emiterii deciziei de concediere, urmand ca la finalul termenului de preaviz sa fie emisa decizia de concediere. Dar, acesta poate fi acordat si in cadrul deciziei de concediere fiind emis un singur document.

Totodata daca termenul de preaviz este acordat prin acelasi document cu decizia de concediere - salariatul poate aduce concedii medicale, pana la 90 de zile - contractul de munca si implicit termenul de preaviz fiind suspendate.

Intrebarea mea este - ce se intampla daca salariatul aduce certificate medicale pe perioada preavizului, cand preavizul este acordat printr-un document separat si anterior deciziei? Poate aduce astfel de certificate, care este consecinta?
Va multumesc pentru raspunsuri,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:45, 21 August 2014
Codul Muncii prevede : Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.(art.75 alin.1).

In celelalte situatii de concediere , nu se acorda preaviz.

In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2) C.mun.
Va multumesc pentru raspuns insa nu prea sunt lamurit, in situatia de fata vorbim de concediere in temeiul art. 65 CM, se acorda preaviz, urmand ca la finalul perioadei de preaviz sa fie emisa decizia de concediere.

Ce se intampla in cazul in care salariatul aduce concedii medicale pe perioada de preaviz acordat in conditiile de mai sus. Stiu ca este o diferenta dar nu stiu care, fata de aspectul daca preavizul este dat intr-un singur document o data cu decizia de concediere.

Am inteles ca este mai bine ca preavizul sa fie dat separat fata de acest aspect al concediilor medicale. Ce parere aveti,
Multumesc inca o data,
Daca se intra in concediu medical pe durata preavizului, atunci acesta este suspendat.

Daca s-a emis decizia de incetare a c.i.m., atunci se va putea revoca aceasta si se va emite una noua.
crysenc21

Certificatul medical suspenda preavizul. Insa exista o exceptie: daca societatea este in dizolvare/lichidare, certificatul medical nu suspenda preavizul. Se poate emite/comunica decizia de concediere spre finalul perioadei de preaviz.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
De unde ati dedus dvs ca nu se suspenda preavizul daca societatea este in dizolvare/lichidare?

Alte discuții în legătură

Concediere individuala stromelectro stromelectro Buna ziua Am un salariat care va pleca prin concediere individuala art.65(1) la data de 15.10.2009 si astazi i-am dat decizia sa o semneze (bineinteles ... (vezi toată discuția)
Acte concediere desfiintare post miha254 miha254 Buna, stie cineva cu certitudine ce documente trebuie sa emita societatea care doreste concedierea unui salariat datorita desfiintarii postului ocupat de ... (vezi toată discuția)
Decizie concediere individuala - desfiintare post Vioreld Vioreld buna ziua. decizia de concediere individuala cu art.65 (1), trebuie emisa in maxim 30 zile de la data de la care se preavizeaza salariatul? concret: daca ... (vezi toată discuția)