avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retineri salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retineri salariale

Buna ziua, sunt in preaviz prin desfintare postului si pt ca am avut o perioada de concediu medical am folosit masina companiei urmand sa primesc o notificare din partea conducerii ca trebuie sa platesc motorina consumata in concediul medical(de catre sotul meu in interes personal, lucru acceptat prin proceduri).salariul lunii august mi-a fost oprit de catre companie si intrebarea mea e daca e legal sa-mi opreasca in intregime salariul. multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:53, 29 August 2014
Retinerea din salariu se poate face numai in urma unei cercetari disciplinare, ci nu printr-o simpla decizie/vointa a angajatorului. Daca in urma cercetarii disciplinare efectuata de Comisia de cercetare disciplinara se stabileste vinovatia dvs, atunci puteti fi sanctionata cu retinerea din salariu.

In cazul in care contractul de munca a incetat, atunci angajatorul are la indemana doar actionarea dvs in instanta pe raspunderea patrimoniala.

Daca v-a oprit banii, atunci dvs aveti posibilitatea de a-l actiona in instanta pentru recuperarea sumelor retinte in mod ilegal.
multumesc,o zi buna.
Retinerea din salariu ca urmare a crearii unui prejudiciu angajatorului se poate face numai in baza :
- unei hotarari judecatoresti irevocabile
- acord al partilor

In urma cercetarii disciplinare se aplica o sanctiune disciplinara si nu o retinere din salariu ca urmare a crearii unui prejudiciu.

art.248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:

a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
...
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii salariu gtxandrei gtxandrei Buna ziua, Am si eu o nelamurire: Lucrez la o societate cu salariu pe contract de 1800 lei net. De cateva luni patronul a inceput sa ne taie din salariu ... (vezi toată discuția)
Munca fara plata Claark Claark Buna ziua. La o firma privata, un muncitor care a cauzat o paguba minora, a fost amenintat ca va suporta o parte din cheltuielile de reparatii. Dar nu prin ... (vezi toată discuția)
Nelamurire privind articole din codul muncii anda73 anda73 buna seara,ma puteti ajuta sa imi spuneti ce prevad urmatoarele articole: -art 28 litere: a,b,c,g,k,m. din sectiunea nr 2, cap \\\\"Drepturile ... (vezi toată discuția)