avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mod calcul concediu medical cod 14
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mod calcul concediu medical cod 14

As dori sa ma lamuriti cu privire la modul de calcul pentru un concediu medical ce are cod indemnizatie 14.
Persoana respectiva are concediu medical pentru neoplazii si mi-a adus concediu medical in fiecare luna. Mentionez ca este in concediu medical de aproape 1 an de zile.
Am calculat concediile medicale conform art.12 din OUG 158/2005 si anume primele 5 zile de angajator si restul, pana la sfarsitul lunii din FNUASS. Am procedat asa pentru fiecare luna in parte, pastrand aceeasi baza de calcul, pentru ca aveam mentiunea "in continuare" pe concediile medicale.
Am primit de la Casa de Asigurari o adresa prin care mi se cere sa recalculez concediile medicale deoarece trebuiau platite din FNUASS si de angajator.
Cum este corect?
Eu am calculat lunar, pentru fiecare concediu medical ce mi-a fost adus, 5 zile platite de angajator si restul platite de FNUASS, pastrand aceeasi baza de calcul (pentru ca certificatele aveau mentiunea "in continuare")
As dori sa ma ajutati sa inteleg rationamentul de calcul si daca se poate si niste prevederi legale clare, care nu lasa loc de interpretare.
Cel mai recent răspuns: Loredana Puscasu , 07:47, 1 Septembrie 2014
Doar primul certificat - cu inscrierea "initial" - se plateste de angajator pentru primele 5 zile calendaristice si din FNUASS pentru urmatoarele zile. Certificatele ulterioare, care au mentiunea "in continuare", se platesc integral din FNUASS.
Ca atare, dvs. ati calculat gresit toate certificatele "in continuare", corect era fara acele 5 zile din fondurile angajatorului. Daca ati pastrat media zilnica calculata pentru certificatul initial, atunci sumele platite angajatului sunt corecte, singura corectura este ca valorile pentru acele 5 zile trebuie trecute in D112 la indemnizatii din FNUASS, aceleasi sume fiind scazute din totalul indemnizatiilor suportate de angajator.Trebuie sa refaceti si sa depuneti rectificative pentru toate declaratiile D112 din lunile respective.

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 . În aceastã situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinatã pentru certificatul de concediu medical iniţial.
(3) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumitã perioadã, indemnizaţia se calculeazã dupã cum urmeazã:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilitãţii acestuia şi data începerii valabilitãţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rãmase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica «Observaţii» a certificatului de concediu medical «Suprapunere cu CM seria .....nr. ..............»;
b) pentru al doilea certificat medical, a cãrui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculeazã în mod corespunzãtor, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.
(4) În situaţia în care unui asigurat i se acordã certificat de concediu medical pentru o anumitã perioadã, iar asiguratul doreşte sã îşi reia activitatea profesionalã înainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, în mod corespunzãtor, de cãtre medicul prescriptor.

OUG nr. 158/2005:

ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:
A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).
Multumesc pentru raspuns! Din cele prezentate de dumneavoastra si din baza legala amintita, am inteles ca se plateste din fondul de salarii doar primele 5 zile ale concediului initial, urmand ca restul zilelor, pentru toate concediile ce au mentiunea "in continuare', sa fie platite din FNUASS, pastrand baza de calcul a concediului initial. Sper ca am inteles corect.
Da, ati inteles corect.
Multumesc pentru lamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Lizuca12 Lizuca12 buna ziua, La un concediu medical care incepe din data de 15.07(duminica) si se termina in 21.07( sambata) e corect ca 4 zile sa fie supportate de angajator ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical gabitza79 gabitza79 Am un concediu medical initial cu cod 06.Primele 5 zile se achita din fond salarii.Urmatorul concediu este in continuare dar are codul 01.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical iulian1989 iulian1989 Am primit 2 concedii medicale luna acesta pentru un angajat care a avut concediul medical si luna trecuta primul concediu medical cod indemnizatie 01 de pe ... (vezi toată discuția)