avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Evaluator monument istoric
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Evaluator monument istoric

Pentru evaluarea financiara in vederea cumpararii a unui imobil monument istoric clasat in grupa B, de ce fel de evaluator am nevoie? Cu ce fel de acreditari?
Cel mai recent răspuns: aurora_oprescu2009 , utilizator 10:54, 27 August 2014
Este bine sa apelati la un expert/ specialist tehnic judiciar, in specialitatea evaluarea proprietatii imobiliare, aflat pe lista MJ (este publicata pe site-ul MJ). O expertiza intocmita de un expert/ specialist tehnic judiciar este utila si in instanta de judecata, daca va fi cazul.
O expertiza intocmita de un expert extrajudiciar, in cele mai multe cazuri nu este avuta in vedere de catre instantele de judecata.
Dar pentru evaluarea monumentelor istorice nu exista evaluatori cu acreditari specifice pe site-ul ANEVAR?
Daca expertul/ specialistul tehnic in evaluari imobiliare, aflat pe site-ul ANEVAR, nu detine si autorizatia MJ (nu este deci expert/ specialist tehnic judiciar, ci doar expert/ specialist tehnic extrajudiciar), iar rapoartele intocmite de acesta, asa cum am mentionat deja in mesajul meu anterior, de regula, nu sunt avute in vedere de catre instantele de judecata.
Daca veti ajunge in instanta, din motive diverse, expertiza intocmita de un expert/ specialist extrajudiciar, este expertiza cu regim extrajudiciar.
Potrivit legii 422/2001 si actualizata la art. 4 se prevede:
(4) Monumentele istorice aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vandute numai in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune ale statului roman, prin Ministerul Culturii si Cultelor, pentru monumentele istorice clasate in grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor, pentru monumentele istorice clasate in grupa B, ori al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, potrivit prezentei legi, sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii.
(5) Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, care intentioneaza sa vanda monumente istorice, transmit serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor instiintarea privind intentia de vanzare, insotita de documentatia stabilita prin ordin al ministrului culturii si cultelor.
Evaluarea acestor monumente este realizată de către un specialist atestat de Ministerul Culturii şi Cultelor, potrivit legii, din cadrul Serviciului de monumente istorice din serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor.
În cazul în care în cadrul serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii şi Cultelor nu este încadrat un specialist atestat, evaluarea este realizată de către un expert sau specialist atestat de Ministerul Culturii şi Cultelor, potrivit legii.
Dreptul de preemtiune a fost exercitat de catre statul roman, aceasta etapa fiind parcursa respectandu-se prevederile legale, acum aflandu-ne in etapa premergatoare negocierii de vanzare-cumparare; ori in aceasta etapa este necesar pentru cumparator sa angajeze un expert evaluator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditiile incadrarii unui imobil in monument istoric ama ama buna ziua, m-ar interesa in ce situatie un bun imobil poate fi introdus pe lista imobilelor clasificate ca monument istoric. Care sunt criteriile si ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar vs expert anevar ContSters277797 ContSters277797 Am o nelamurire in privinta evaluarii unui imobil: 1. evaluarea imobilul in instanta se face de catre un expert evaluator membru ANEVAR, sau 2.evaluarea ... (vezi toată discuția)
Expertul tehnic judiciar poate face si evaluarea bunurilor fara ca acesta sa fie expert evaluator autorizat anevar ? DenisRif DenisRif intr-un proces de partaj Expertul Tehnic Judiciar poate face si Evaluarea bunurilor fara ca acesta sa fie Expert Evaluator Autorizat ANEVAR in spiritul O.G. ... (vezi toată discuția)