avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... SRL neplatitor TVA: Obligatie inregistrare in Reg. Op. ...
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

SRL neplatitor TVA: Obligatie inregistrare in Reg. Op. Intracomunitari

Buna Ziua,

Din cate am inteles din discutiile pe diverse forumuri, o societate SRL (vanzare de licente IT) care aplica scutirea de TVA conf. art. 152 Cod Fiscal (vanzari sub plafonul de 220.000 RON) are obligatia de inscriere in ROI, daca livreaza servicii catre clienti din tari Europene (altele decat Romania), chiar daca NU realizeaza achizitii intracomunitare.

Am rugamintea sa ma ajutati sa gasesc articolul (sau succesiunea de articole) din legislatia din Romania care specifica aceasta obligatie de inscriere in ROI a societatilor scutite de TVA, in cazul prestearii de servicii catre clienti din Europa; dupa aprox. 3 ore de cautare, nu am reusit sa gasesc aceste articole.#-o

Multumesc anticipat,
Gabriel
Cel mai recent răspuns: gabriel999 , utilizator 03:44, 30 Septembrie 2014
ART. 158^2 Registrul operatorilor intracomunitari

(1) Începând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:

a) livrări intracomunitare de bunuri care au locul în România potrivit art. 132 alin. (1) lit. a) şi care sunt scutite de taxă în condiţiile prevăzute la art. 143 alin. (2) lit. a) şi d);

b) livrări ulterioare de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare prevăzute la art. 132^1 alin. (5), efectuate în statul membru de sosire a bunurilor şi care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T în România;

c) prestări de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;

va incadrati aici?
La punctul C) se incadreaza clar. Va inregistrati mai intai ca si platitor de tva doar pentru extern ( inregistrare pentru pentru prestari de servicii care au loc in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art 150 aln (2) din Codul Fiscal). Apoi, pentru acel cod de tva extern obtineti inscrierea in ROI.
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2014
Ceaunas Ana-Maria Expert Contabil, Contabil
Da, multumesc pentru raspunsuri, este acel punct "C".

Mai indraznesc o data sa ating problema controversata a facturarii de catre scutiti (art. 152) catre clienti UE fara cod VIES: cu sau fara TVA? Alternativa:

1. Conform art. 133 alin. (3), locul prestarii serviciului de mai sus s-ar considera a fi Romania (nu statul de origine a clientului), de unde ar rezulta:
2 . Conform art. 126 alin. (1), operatiunea de prestare servicii ar fi o “Operatiune impozabila in Romania".
3. Conform art. 152 (1), societatea din Romania beneficiaza de “Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici” si “poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin.(1)”, adica tocmai pentru operatiunea pe care o discutam.

Deci: s-ar putea si fara TVA?

Multumesc,
Gabriel
Daca nu are cod valid de tva in vies facturati fara tva de pe codul dvs fiscal nepurtator de tva.
Multumesc pentru raspuns.
Si mie mi se pare logica aceasta varianta; sper sa nu apara vreo alta interpretare neasteptata.

Toate cele bune,
Gabriel

Alte discuții în legătură

Servicii electronice - factura ue, scutire forme mici gabriel999 gabriel999 Buna seara si La Multi Ani! Conform ultimelor modificari ale Codului fiscal, inteleg ca scutirea TVA - art. 152 - pentru o firma mica inregistrata in ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)
Neplatitor tva: livrari servicii ro, ue, non ue gabriel999 gabriel999 Buna ziua, As fi interesat sa clarific urmatoarele trei aspecte legate de vanzarile de servicii IT prin download de pe site, prestate din Romania in tari UE ... (vezi toată discuția)