avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nedeclarare la angajare a unei boli neurologice
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nedeclarare la angajare a unei boli neurologice

La angajare,acum 2 ani ,verisoara mea n a declarat ca sufera de epilepsie.Nu lucreaza la inaltime,nu conduce masina sau vehicule mari-TIR.Daca are vreo criza in timpul serviciului,o poate da afara?Pt ca n a declarat boala?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:30, 23 August 2014
1. Cand a mers la medicul de medicina muncii pentru a i se da avizul "apt" pentru postul respectiv a intrebat-o daca sufera de epilepsie si a si pus-o sa semneze pentru declaratia sa.

2. Ar putea fi concediata conform prevederilor Codului muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...

c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
...

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.


3. In cazul ei concedierea nu este obligatorie daca medicul de mdicina muncii considera ca boala de cfare sufera nu o impiedica sa isi indeplineasca atributiile de serviciu.

4. Concedierea cu art. 61, lit.c) din Codul muncii ii permite sa beneficieze de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj are 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are drept la somaj? alexandrautu alexandrautu Buna ziua, La firma la care lucrez am o angajata care sufera de o boala de inima si care timp de 1 an de zile a adus la lucru concediu medical. Acum doamna ... (vezi toată discuția)
Concediere persoana cu probleme psihice hanah02 hanah02 Buna ziua, As dori sa stiu care sunt drepturile unui salariat cu probleme psihice ce urmeaza a fi concediat? Este vorba despre schizofrenie, nu mai raspunde ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa accident de munca filipf16 filipf16 am suferit un accident de munca in urma caruia mi-am pierdut din aptitudinile necesare muncii pe santier (fara stres fara zgomot )daca firma nu are alt loc de ... (vezi toată discuția)