avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită despre executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

despre executare silita

buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu urmatoarea chestiune (cineva mi-a cerut lamuriri si vreau sa aflu o parere avizata,daca doriti sa ma ajutati):
pers. in cauza are o factura neplatita din 2006,de aprox.250-300 RON ,la o firma de telefonie la care avea un abonament .prin iunie 2007 a primit o somatie de plata,pe care a si ratacit-o ca nu o mai gaseste.
daca a primit somatie de plata asta inseamna ca creditorul a indeplinit pasii premergatori executarii silite??
ideea e ca de atunci,din iunie 2007 de la primirea somatiei,adica 7 ani si ceva,nu a mai primit nimic sau cel putin nu a gasit nimic prin posta sau prin usa de la intrare si nici nu a receptionat sau semnat nimic de la creditor sau un eventual birou de recuperari,si nici nu l-au contactat pe e-mail sau telefonic...
el este si angajat cu carte de munca de prin noiembrie 2007 si ma gandeam ca daca ar fi inceput un proces de executare silita i s-ar fi pus poprire pe salariu pt ca alte bunuri nu avea pe numele lui ,pana acum 3 saptamani cand a avut un deces in fam si a dezbatut o mostenire,devenind proprietarul unui imobil ca unic mostenitor.
este posibil ca o instanta sa incuviinteze o executare silita si un proces sa ajunga la final fara sa fie prezent la judecata sau sa afle de aceasta si sa trezeasca direct cu executare silita??
este vreo ordine de executare ,cel putin pentru sume asa de mici ,ca un creditor sa nu aiba voie sa execute silit bunurile atat timp cat debitorul restant e angajat cu carte de munca ca sa i se poata infiinta poprirea?ar putea instanta sa incuviinteze executarea bunurilor inaintea popririi??
oricum ,daca nu s-a facut nicio continuare a executarii silite ,aceasta s-a perimat si ulterior a intervenit si termenul de prescriptie...ca totusi sunt 7 ani de atunci...,nu?
in alta oridine de idei... se poate ca un proces de executare silita sa se finalizeze fara ca debitorul restant sa aiba cunostinta de cauza?fara nici macar vreo invizatie la mediere,conciliere,citatie?am incercat sa caut pe site-ul "portalul instantelor de judecata" dupa numele lui si nu am gasit nimic in afara de un nr de dosar din 2007 pt somatia de plata cu solutia "incuviintea somatia",dar nici macar nu are date personale ,ci numai numele lui,se poate sa fie o coincidenta de nume si nici macar sa nu fie el...
inca o chestiune,pentru cunostintele mele generale....conform legislatiei in vigoare am inteles ca penalitatile nu pot depasi valoarea creantei datorate...se poate sa fie altfel??
multumesc anticipat pt ajutor!



Cel mai recent răspuns: geogeorge , utilizator 14:55, 25 August 2014
Da,exista posibilitatea sa se confrunte cu somatie din partea unui executor judecatoresc sau recuperator
[editat]
Referitor la penalitati...depinde de clauzele contractual asumate de catre parti
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
gi-jane2, moderator
Este posibil ca datoria sa se fi prescris.
Insa, pe noua lege se poate incerca executarea silita.
Daca s-a prescris datoria poate face contestatie la executare imediat ce primeste somatia.
In caz contrar trebuie sa achite datoria.

Daca nu exista titlu executoriu trebuie sa se apere in proces si sa faca intampinare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu inteleg de ce isi pune aceste intrebari cat nu are nicio problema, nici nu poate fi vb de executare silita pt ca mai intai de toate trebuie sa aiba loc un proces, sa fie citat si are posibilitatea sa se apere, dreptul creditorului fiind de multa vreme prescris.

Penalitatile pot depasi valoarea principalului.
Dc penalitatile pot depasi debitul...din cate stiu din codul civil nu este legal...parca asa am citit...pe ce temei se bazeaza?
Si inca o chestiune....daca ar fi existat vreun proces de executare nu ar fi trebuit sa ii puna poprire p salariu,avand carte de munca de atunci pana in prezent?...mai ales ca nu a avut niciun bun pe numele sau pana acum 3 sapt cand a mostenit acel imobil si l-a trecut p numele lui inburma dezbaterii succesorale?!?
Daca nu avea imobilul p numele sau ar fi putut creditorul sa inscrie vreo ipoteca pe imobil??mentionez ca nu a avut carte funciara pana acum 2 saptamani..intreb pt ca tin minte ca prin perioada aia cand faceai abonament parca te duceai cu buletinul si contractul de proprietate al imobilului..
Multumesc anticipat!
din cate stiu

.parca asa am citit..

parca nu sunteti asa sigur..,mai cititi acolo unde ziceti ca ati citit si ziceti-ne si noua.
Ati citit mesajul meu cu atentie ?
Nu avea cum sa ajunga la executare silita, pana la executare silita, furnizorul trebuia sa il actioneze in judecata pt a obtine un titlu executoriu, adica o hotarare in baza careia apoi sa inceapa executarea silita.

Alte discuții în legătură

Somație imobiliară Stefan.Anișoara Stefan.Anișoara Am primit de curând o somație imobiliară care sună așa: \"Având în vedere că cererea de executare silită formulată de creditorul urmăritor ... (vezi toată discuția)
Somatie de executare silita de la executor judecatoresc ! simona_elena simona_elena In 2007 am contractat un card de credit in valoare de 30 de milioane(vechi) de la BancPost. Datorita pierderii locului de munca nu am mai putut plati rata si ... (vezi toată discuția)
Intrerupere prescriere lucinda2010 lucinda2010 buna ziua. am o prietena care, in 2004 a facut un credit pe firma ultima rata urmand sa fie platita in 11.2006. pana acum o luna nu a primit nimic de la banca, ... (vezi toată discuția)