avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tata divortat doreste scoaterea copilului din tara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tata divortat doreste scoaterea copilului din tara pentru o excursie

Va rog sa ma ajutati cu o solutie la problema urmatoare:

Prietenul meu a fost casatorit. In urma casatoriei a rezultat o fetita. In urma divortului, prietenul meu a cazut de acord cu fosta sotie sa ii achizitioneze un apartament, in care ea sa locuiasca impreuna cu copilul (el plateste rata la apartament), atata timp cat el are dreptul sa isi viziteze fetita o data la doua zile (aceasta a fost o intelegere neoficiala intre fostii soti prin care tatal doreste sa se duca o data la doua zile sa ia copilul de la gradinita si sa isi petreaca impreuna cateva ore dupa-amiaza).
In urma divortului, judecatorul a acordat custodia mamei, iar tatal a obtinut dreptul de a lua copilul un week-end, la fiecare 2 saptamani, plata unei pensii alimentare si dreptul la o luna in timpul vacantei de vara (odata ce fetita incepe scoala) si dreptul de a petrece pastele si craciunului, alternativ, la fiecare 2 ani.
Bun...
Prietenul meu doreste sa isi duca copilul, care acum are 3 ani si jumatate, in excursie, in strainatate (in Europa), la mama lui (bunica fetitei). Problema este ca mama nu vrea sa auda de lucrul acesta, atata timp cat el are o alta partenera de viata, in cazul acesta fiind vorba despre mine. L-a amenintat ca, atata timp cat el are o alta relatie, ea nu ii va elibera acea procura prin care ea aproba ca fetita sa paraseasca tara pentru un numar finit de zile.
Ce se poate face in acest caz? Mama nu are nici un temei pentru interdictia aceasta, iar prietenul meu este disperat ca nu poate sa isi faca o viata atata timp cat este sub un permanent santaj din partea unei femei care nu suporta ca el sa isi continue viata. El este dedicat 100% copilului si se implica in tot ce inseamna cresterea acestuia. O iubeste mai presus de orice, dar nu mi se pare corect sa fie mereu obiectul santajului doar pentru ca mama nu suporta ca el sa isi continue viata.
Dati-mi o solutie, va rog, pentru ca sufar si eu, sufera si el din cauza acestor constrangeri. Se teme ca isi va pierde copilul din cauza unor prejudecati si ambitii. Va rog sa tratati subiectul cu maxima seriozitate, pentru ca sunt sentimente foarte serioase, atat din partea mea cat si din partea lui si nu vreau sa mai fie speriat ca isi pierde relatia cu fiica din cauza ca doreste sa isi continue viata.
Cel mai recent răspuns: Andreea06 , utilizator 14:25, 19 Mai 2009
nu poate scoate copilul din tara fara acordul celuilalt parinte , mai ales ca i-a fost incredintat celuilalt parinte.
E necesar si acordul celuilalt parinte , exprimat in forma scrisa , in lipsa acestuia , se poate adresa instantei de judecata , pentru a invedere ca fosta sotie , cu rea credinta , si din motive de ordin afectiv , nu doreste sa-si exprime consimtamantul in vederea plecarii cu minorul in strainatate .

Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Iar instanta ar putea sa ii acorde dreptul tatalui de a-si lua fetita timp de 2 saptamani in strainatate, chiar daca mama nu este de acord cu plecarea ei? Atata timp cat mama nu poate aduce vreun motiv intemeiat pentru inversunarea ei, in afara de cel afectiv?
Mentionez ca eu nici macar nu ii voi insoti in excursie, impotrivirea ei tine doar de faptul ca fostul sot incearca sa isi faca o viata, desi nu isi neglijeaza nici o clipa fata, din contra, face tot ce e posibil sa stea cat mai mult cu ea, avand in vedere decizia de divort. Ii este frica sa nu il priveze de favorurile pe care ea i le face acum si nu vrea sa piarda toate astea, interzicandu-i tatalui sa mai vina sa ia fata, in afara zilelor stabilite de tribunal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna - mama cu relatie noua cosmin_l cosmin_l Buna ziua, Am impreuna cu fosta mea sotie custodia comuna a fetei noastre. Domiciliul stabil al fetei este la mama acesteia. Fosta mea sotie are din luna ... (vezi toată discuția)
Posibilitate ca fostul soț sa-mi ia copilul Mitranelena85 Mitranelena85 Buna ziua In urma cu 8 luni s.a finalizat căsătoria cu fostul soț la tribunal din care a rezultat un copil in vârstă acum de cinci ani. Eu am abandonat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am nevoie de un sfat din partea unui avocat sau persoana ... Annna19 Annna19 Buna ziua! Am nevoie de un sfat din partea unui avocat sau persoana care a trecut prin asa ceva. Sunt divortata, am un copil minor si vreau sa ies cu copilul ... (vezi toată discuția)