avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... formularul S1
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

formularul S1

Buna ziua

Doresc sa-mi schimb domiciliul intr-un stat membru UE si drept document obligatoriu este necesar formularul S1. Sunt cetatean roman cu domiciliul in Republica Moldova, unde astfel de formulare nu se elibereaza. Toate contributiile de asigurare medicala evident sunt platite in RM, si astfel vreau sa stiu daca este vre-o posibilitate de a obtine un formular S1 de la institutiile de asigurari din Romania in baza confirmarilor cuvenite din Republica Moldova?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:42, 27 August 2014
Formularul S1- Documentul portabil S1 nu poate fi emis de catre Republica Moldova decat dupa ce va primi statut de stat membru UE.
Casele de Asigurari de Sanatate din Romania nu va pot elibera un astfel de document.

Adresati-va Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină din Republica Moldova , avand in vedere
Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului între Republica Moldova şi România în domeniul securităţii sociale. semnat la Iaşi, 3 martie 2012.
Articolul 6 Acordarea de prestaţii în natură în caz de reşedinţă sau domiciliu pe teritoriul
celeilalte Părţi contractante

Pentru a beneficia de prestaţii în natură pe teritoriul celeilalte Părţi contractante, în
conformitate cu articolul 14 al Acordului, persoana asigurată trebuie:
a) să prezinte instituţiei locului de reşedinţă sau direct prestatorului de servicii medicale
din sistemul public de sănătate, un formular care să ateste că are dreptul la prestaţii în natură în caz de urgenţă majoră care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanei, atunci când îşi are reşedinţa pe teritoriul celeilalte Părţi contractante, până la momentul când a fost înlăturat pericolul pentru viaţa persoanei şi este posibilă transportarea acesteia. Acest formular este eliberat de către instituţia competentă, la cererea persoanei asigurate, înainte să părăsească teritoriul Părţii contractante unde îşi are domiciliul şi indică exact durata perioadei în care aceste prestaţii pot fi acordate. Dacă persoana asigurată nu prezintă formularul menţionat, instituţia locului de reşedinţă se adresează instituţiei competente pentru a-l obţine.

Pentru asiguraţii din Republica Moldova, după ieşirea din starea de urgenţă majoră care
ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanei, asistenţa medicală poate fi acordată pe
cheltuiala persoanei în cauză.

b) să se înregistreze la instituţia locului de domiciliu, prin prezentarea unui formular eliberat de instituţia competentă care să ateste că are dreptul la prestaţii în natură în caz de urgenţă majoră care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanei, atunci când îşi are domiciliul pe teritoriul celeilalte Părţi contractante până la momentul când a fost înlăturat pericolul pentru viaţa persoanei şi este posibilă transportarea acesteia. Acest formular indică exact durata perioadei în care prestaţiile pot fi acordate. Instituţia locului de domiciliu informează instituţia competentă de toate înregistrările pe care le-a efectuat. Dacă persoana asigurată nu prezintă formularul menţionat, instituţia locului de domiciliu se adresează instituţiei competente pentru a-l obţine.
Pentru asiguraţii din Republica Moldova, după ieşirea din starea de urgenţă majoră care
ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanei, asistenţa medicală poate fi acordată pe
cheltuiala persoanei în cauză.
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În momentul în care obțin formularul s1 din românia, necesar ... Bindiu Bindiu În momentul în care obțin formularul S1 din România, necesar primirii permisului de ședere temporară în Norvegia, se anulează asigurarea medicala de ... (vezi toată discuția)
Formular 106 angajata gravida! petronel11 petronel11 Buna ziua, Avem o salariata (bulgar) insarcinata, care are certificat de inregistrare in Romania (CNP RO), salariata face naveta Bulgaria-Romania, ... (vezi toată discuția)
Pensie internationala alisatex alisatex Buna seara, De curand am auzit ca persoanele care au lucrat in Israel beneficiaza de pensie in Romania (pt perioada lucrata - mai precis 7 ani 2002-2009). Ma ... (vezi toată discuția)