avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Acuzatul are drept de a studia sesizarea penala, adica ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Acuzatul are drept de a studia sesizarea penala, adica dosarul la parchet si sa ceara copii?!

Cineva acuza, pe nedrept sotia mea cu furt din casa, bani! La politie solicitam copie, ca vrem sa dam la judecata inainte ca sa deie o rezolutie parchetul, ca sesizarea este fara dovezi! Zicea ca la parchet trebuie cerut prin cerere. Pana aicea este in ordine! La parchet la secretariat, zicea secretara ca dosarul este la politie, nu este la parchet, refuzase cererea de copii! Si m-a surprins ce zicea secretare, ca inaintea de a se termina nu se poate studia si cere copi, trebuie asteptat rezolutia, si pe urma. Eu ziceam ca vrem sa atacam pe cale civila! N-a dat niciun rezultat! Altfel politaiul zicea ca se poate studia la parchet si se poate cere copii!
Am doua intrebari:
1. Exista dreptul la studierea dosarului, sau plangeri, ca este la inceput? Exista dreptul la copii? A fost refuzat nedrept cererea de copi, de catre secretara?
2. Se poate ataca pe cale civila, la judecatorie, inainte ca sa termine la parchet, fara copii, mentionand numai in act, numarul dosarului la parchet?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 15:57, 30 August 2014
1. Art. 94

Consultarea dosarului

(1) Avocatul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv.

(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului.

(3) În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală.

(4) În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale. După punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.

(5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea sau secretul datelor şi actelor de care a luat cunoştinţa cu ocazia consultării dosarului.

(6) În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă.

(7) În vederea pregătirii apărării, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunoştinţă de întreg materialul dosarului de urmărire penală în procedurile desfăşurate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi privind măsurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participă.

(8) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali de a consulta dosarul.




2. Asteptati solutia in dosarul penal.
Legea vorbeste despre dreptul avocatului in acest caz.
Ar trebui sa le cereti avocat din oficiu daca nu va permiteti avocat si acesta sa solicite ceea ce vreti.
Important este sa va dea avocat gratuit.
Puteti incerca o cerere.
Ma refer la persoana suspecta.
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
Admin, administrator
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Legea vorbeste despre dreptul avocatului in acest caz.


Acest punct de vedere este eronat. Daca cititi articolul indicat mai sus pana la final, veti observa ca alin. 8 al textului de lege precizeaza in mod expres ca dispozitiile articolului se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali de a consulta dosarul.


Asadar, puteti face cererea de studiu si fara avocat, daca nu va permiteti unul.
Nu ati inteles.
Fara avocat ii va respinge cererea.
Organul nu e obligat sa dea curs favorabil cererii.
Si eu am zis sa faca cerere...
Probabil ca nu stiti cum sunt tratati suspectii...
Ar trebui sa nu va mai dati cu parerea despre ce cunosc eu si ce nu cunosc. Pana la urma, scopul este sa il indrumam pe utilizator. Textul de lege ii permite sa faca respectiva cerere singur, daca asa doreste, iar parchetul nu ii poate refuza acest drept decat pentru motivul prevazut la alin. 4 al articolului.

Alte discuții în legătură

Posibilitatea studierii elementelor unui dosar penal aflat in cercetare pantelica111 pantelica111 Cum pot studia (eventual in detaliu) elementele unui dosar penal aflat in cercetare, in care sunt inculpat(citat)? Se poate si fara ajutorul avocatului? (vezi toată discuția)
Pot sa ma duc personal la parchet sa vizionez un dosar clasat in care sunt reclamant? eusaisapte eusaisapte Pot sa ma duc personal la parchet sa vizionez un dosar clasat in care sunt reclamant? Deasemenea, pot sa fac copii dupa actele din acest dosar? (vezi toată discuția)
Restrictionare studiu dosar raluca.raluca20 raluca.raluca20 Buna ziua, Am formulat o cerere catre Parchet pt a-mi oferi oportunitatea de a studia un dosar de urmarire penala. Precizez ca nu s-a pus in miscare actiunea ... (vezi toată discuția)