Imi cer scuze daca mai exista topic deschis pe aceasta tema, dar nu l-am gasit..
Problema mea ar fi urmatoarea:
In anul 2005 m-am debransat de la caldura (cu acte in regula si cu sigilii puse de catre cei de la RADET).
Pana in anul 2009 am platit un anumit procent la caldura pentru partea comuna.
Pana aici toate bune.. In schimb, din 2009 administratorul a inceput sa imi adauge TOATA caldura la plata, adica 100%, in conditiile in care sunt debransat LEGAL.
Am facut facut o copie de pe actul de la RADET si i-am trimis-o impreuna cu o cerere in care il intrebam de ce platesc caldura in procent de 100%. Raspunsul acestuia a fost ca, atat timp cat nu voi face dovada cu ce ma incalzesc, voi plati in cotinuare 100% caldura.
De cand trebuie sa ma incalzesc NEAPART cu ceva anume daca m-am debransat? Si de ce trebuie sa dau explicatii cuiva cu ce anume ma incalzesc?!
Ordinul nr. 343 din 13/07/2010 spune ca cei debransati de la caldura vor plati intre 30% si 50%... eu in schimb platesc 100% chiar daca sunt debransat legat cu ACTE.
Este normal cum se procedeaza? Mi se pare abuz in serviciu. Ce as putea face pentru a rezolva aceasta problema?
Am fost sfatuit sa ii readuc la cunostinta faptul ca sunt debransat, sa ii mai trimit o cerere in care sa ii prezint legea 343 din 13/07/2010 impreuna cu o copie de pe actul de debransare. Daca nu voi reusi sa ma inteleg cu acesta mi s-a recomandat sa faco plangere penala catre procuror.
Este aceasta o solutie sau ar trebui procedat altfel?
Ma multumesc anticipat.
Debransarea este o ANOMALIE ROMANEASCA, ce nu exista in tarile civilizate. Inseamna o modificare a a proiectului initial al instalatiei de incalzire, pentru care este necesara autorizatie de desfiintare. Pseodoreglementariel ANRSC nu reflecta decat partial efectele debransarilor. Debransasrea deregleaza circulatia agentului termic in toata instalatia blocului, efectele fiind mai grave proportional cu cresterea procentului debransatilor.
Un efect al debransarilor este transferul suplimentar de căldură, dinspre apartamentele încălzite spre apartamentele debransate, identic si in cazul închiderii robinetele caloriferelor, (prezumție absolută). Transferul de căldură se produce doar de la temperatura mai înaltă la temperatura mai joasă. Conform numeroaselor studii, încălzirea indirectă ajunge la 70% din necesarul de căldură, în cazul debranşării totale a apartamentelor dintre etaje“. La apartamentele de la parter, ultimul etaj, colt, transferul este mai mic. (Debranşarea apartamentelor … ” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004.)
Aceasta se numeste îmbogăţire fără justă cauză conform Codului civil, pentru cei care închid caloriferele. “Mărirea unui patrimoniu poate rezulta şi din micşorarea datoriilor sale … sau evitarea unor cheltuieli”. Drept civil. Teoria generală a obligaţiilor. C-tin Stătescu și C. Bârsan, Ed. Allbeck, 2002, pag 127-128.
Chiar daca beneficiati de caldura indirecta, nu poate fi la aceeasi nivel cu cei bransati.
Contestarea listei de plata nu este o obligatie aproprietarului, ci un drept (HGR 1558/2007). Nu este o procedura prealabila actiunii in instanta, astfel ca neatacarea listei nu produce nici o decadere din dreptul de contestare al proprietarului. Atunci cand legea impune o procedura prealabila, o prevede expres: "inainte de a se adresa instantei". Ex: Legea contenciosului admicistrativ, conciliera directa in cauzele comerciale in vechiul cod de procedura civila.
Pe de alta parte, proprietarul nu e scutit de taxa de timbru daca da asociatia in judecata, e mai ieftin sa fie datn judecata si sa se apere.
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile oferite.
Mi-a ajuns pe la urechi cum ca asociatia ar da in judecata restantierii, intr-un final... partea proasta este ca se vorbeaste doar de scara alaturata, nu si de scara de care apartin eu. Totusi, sper sa fie vorba de ambele scari... Macar sa se ajunga la judecata si sa se termine odata toata porcaria asta...
@avvalentina
Trebuie sa tineti cont de specificul legislatiei tehnice.
Aici nu este vorba de o retroactivitate a legii. Se pot calcula cote de intretinere pe baza unor legi ulterioare debransarii. Costurile de încălzire sunt şi ele obligaţii de plată, d.p.d.v. a dreptului civil. La stabilirea costurilor de încălzire, trebuie ţinut cont de reglementările în construcţii, literatura tehnică de specialitate, starea de fapt stabilită prin acestea, contractul de furnizare a energiei termice, la care să se aplice instituţii ale dreptului civil: răspunderea civilă contractual şi delictuală, îmbogăţirea fără justă cauză, plata nedatorată.
Codul civil ofera temei legal si acum pentru stabilirea unor obligatii privind incalzirea indirecta. Codul civil e cea mai importanta lege dupa constitutie. Faptul ca acele obligatii de plata nu sunt reflectate si in legislatia speciala este doar un abuz legislativ, tine de demagogie politica. Mult timp, autoritatile statului au incurajat debransarile populatiei sarace, in loc sa scada costurile de producteie a energiei termice. Debransare presupune de fapt autorizatie de desfiintare in constructii.
Faptul ca ar aparea o reglementare noua privind obligatii de plata privind incalzirea indirecta, ar fi doar o aplicare in legislatia speciala a principiilor fundamentale ale raspunderii civile, nu ar aduce noutati absolute. Nu ar fi vorba de o stare de fapt noua, reglementata, ci de recunoasterea ei. Transferul de caldua este un fenomen fizic, principiul general al schimburilor de caldura, principiu fundamental in termodinamica. Caldura se transfera de la o temperatura inalta la una joasa. Legile fizicii nu se nasc si nu se abroga prin legi juridice.
Blocurile au fost construite standardizat, pe baza de STAS-uri, privind rezistenta termica a peretilor, stiindu se cati wati trec printr-un mp de perete, s-au facut studii destule de catre cercetatori stiintifici, inca de acum 10-15 ani, asfel ca nu e o necunoscuta.
Decizia Curţii Constituţionale nr. 740 din 20.09.2012 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 30 alin. (2) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006.
"Debranşarea unuia sau mai multor consumatori de la serviciul public de alimentare cu energie termică implică o modificare a instalaţiilor de distribuţie a energiei termice aferente încălzirii, ceea ce afectează buna lor funcţionare şi implică „un dezechilibru hidraulic şi termic faţă de sistemul iniţial proiectat şi realizat“.
Conform practicii Curţii Constituţionale, (Decizia nr. 1/1995 şi altele), considerentele deciziilor Curţii Constitutionale au aceeaşi forţă obligatorie ca şi dispozitivul deciziei.
Dezechilibrul hidraulic va provoca costuri suplimentare celor bransati, din cauza surplusului de agent termic ce va aparea. Dezechilibrul termic va provoca transfer de caldura dinspre bransati catre cei debransati. Ambele presupun costuri.