avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminari salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminari salariale

Buna ziua,

Sunt angajata a unei institutii nebugetare, care se autofinanteaza. Salariile se stabilesc, teoretic, prin negociere colectiva (la nivel de sindicat) si individuala (fiecare angajat in parte). In Contractul Colectiv de Munca este stipulat ca pentru sarcini egale, e remuneratie egala. Este de asemenea stipulat ca se interzice orice discriminare. Fata de colegii mei care au aceleasi sarcini si responsabilitati ca si mine, am un salar mai mic cu aprox. 40%. Fisa de evaluare anuala are si la mine un punctaj maxim, ca si la ei/ele.
As dori sa va intreb ce inseamna acest lucru din punct de vedere juridic/legal? Intra la categoria discriminare? Cum pot actiona in aceasta situatie?

Multumesc
Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati
Art. 9
(1) Este interzisa discriminarea prin utilizarea de catre angajator a unor practici care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex, in legatura cu relatiile de munca, referitoare la:
a) anuntarea, organizarea concursurilor sau examenelor si selectia candidatilor pentru ocuparea posturilor vacante din sectorul public sau privat;
b) incheierea, suspendarea, modificarea si/sau incetarea raportului juridic de munca ori de serviciu;
c) stabilirea sau modificarea atributiilor din fisa postului;
d) stabilirea remuneratiei;
e) beneficii, altele decat cele de natura salariala, precum si la securitate sociala;
f) informare si consiliere profesionala, programe de initiere, calificare, perfectionare, specializare si recalificare profesionala;
g) evaluarea performantelor profesionale individuale;
h) promovarea profesionala;
i) aplicarea masurilor disciplinare;
j) dreptul la aderare la sindicat si accesul la facilitatile acordate de acesta;
k) orice alte conditii de prestare a muncii, potrivit legislatiei in vigoare.
....

Art. 37
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor
art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
b) Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), precum si ale art. 14-22.

In speta, puteti depune o sesizare la ITM/Inspectia Muncii si/sau la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
Asa cum ati prezentat situatia, in special cum este reglementata de CCM, in situatia in care veti constata diferente salariale "pentru sarcini egale", atunci veti putea solicita angajatorului sa alinieze salariul dvs la nivelul celorlalti salariati cu sarcini egale.
In cazul in care refuza, atunci numai prin instanta puteti obliga angajatorul sa va modifice salariul.
Orice alta autoritate nu poate interveni intre contractul (legea) partilor. Cel mult poate stabili sanctiuni pentru angajator.
Judecatorul va decide daca a fost sau nu incalcata legea dintre parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza reprimirea din concediul de creștere a copilului sofia sofia sofia sofia Bună ziua, pe 13 martie copilul meu împlinește 2 ani. Încă din luna august am înștiințat angajatorul de intenția mea de a reveni la munca în ianuarie ... (vezi toată discuția)
Revenire in activitate din cic Iris21 Iris21 Urmează sa revin în activitate din concediu de îngrijire a copilului, ca profesor în învățământul preșcolar. Fără a fi de acord directorul decide ... (vezi toată discuția)