avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna decembrie 2014. Inregistrez venituri din activitati independente (Intreprindere Individuala), din aprilie 2013 si as dori sa stiu daca beneficiez de acordarea concediului de maternitate. Daca raspunsul este afirmativ as dori, de asemenea, sa aflu si care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:06, 30 August 2014
1. Indemnizatia si concediu de maternitate
Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii insarcinate sau lauzei de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina sau de medicul de familie.
Concediul de maternitate insumeaza 126 de zile calendaristice, fiind format din: concediu de sarcina (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere si concediu de lauzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere

Cele 126 de zile se pot compensa intre ele, astfel incat, in functie de recomandarea medicului sau de optiunea personala, distributia concediului de maternitate inainte si dupa nastere poate fi oricare alta fata de cea specificata mai sus. Singura restrictie este data de faptul ca primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.

Au dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care:
- sunt cetateni romani sau din state membre UE
- domiciliaza in Romania
- au realizat cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.


Indemnizatia de maternitate este in cuantum de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

2. Indemnizatia si concediu pentru cresterea copilului

OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

In prezent,valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei.

In speta, pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Daca data preconizata a nasterii este decembrie 2014 ,perioada eligibila pentru CCC este ianuarie 2014 - decembrie 2014.

Din ce ati postat dvs , reiese ca veti beneficia de ambele indemnizatii mentionate mai sus.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) trebuie sa aveti platita cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

2. Daca aveti contract individual de munca (CIM) incheiat cu Intreprinderea individual (I.I.) atunci este platita aceasta cota de contributie.

3. - Daca nu aveti CIM atunci trebuie sa incheiati dvs. un contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- In acaesta situatie veti [prezenta certificatele medicale de concediu de maternitate la CJAS care vi le va plati.
Colegul dumneavoastra freeelis mi-a redat citate din acte normative pe care le-am citit si rascitit de nenumarate ori. Nu le-am inteles si tocmai din acest motiv am apelat la specialistii avocatnet.ro. Ma bucur ca si de aceasta data raspunsul dumneavoastra, domnule consultant tudorvaleriu, a venit formulat cu detalii.
Asadar daca am inteles bine, pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului este suficient sa inregistrez venituri supuse impozitarii, in cazul meu din activitati independente (Intreprindere Individulala), iar pentru a beneficia de concediul de maternitate trebuie sa am in plus si un CIM incheiat cu I.I. a carei titulara sunt. Mentionez ca in prezent platesc anual anicipat, impozit, contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale conform deciziei de impunere primita de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala. (formularul 260 anexa 1 si 2).
Totusi, ce mai trebuie sa aflu este: 1) Unde si in ce fel se incheie acel CIM? 2) Stiut fiind ca intreprinderile individuale nu inregistreaza venituri constante pe parcursul unui an, ba chiar sunt perioade in care inregisteaza si pierderi (unele dintre ele, bineinteles), venituri care oricum nu sunt consemnate nicaieri, care este valoarea din care se calculeaza coeficientul reprezentand contravaloarea concediului medical?
Va multumesc anticipat si de aceasta data.
1. - Nu este obligatoriu sa incheiati un CIM numai pentru a beneficia de concediu medical de maternitate.
- Daca nu ati incheiat contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu CJAS atunci nu veti putea beneficia de concediu de maternitate.
- In aceasta situatie veti beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului incepand cu data nasterii copilului.
- Si este mai bine asa pentru ca va fi si indemnizatia pentru CCC mai mare.

2. Indemnizatia pentru un eventual concediu medical de maternitate nu are ca baza de calcul veniturile din I.I. ci venitul cu care veti fi fost asigurat pentru concedii si indemnizatii si pentru care veti fi platit cota de contributii de 0,85% din venitul asigurat.

3. - Daca vreti neaparat sa beneficiati de concediu de maternitate trebuie sa incheiati un contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu CJAS.
- Trebuie sa aveti cel putin o luna de contributie platita pentru a putea beneficia de concediu de maternitate.
- Luati legatura cu CJAS daca vreti sa incheiati un astfel de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii si veti primi toate informatiile legate de modul de incheiere a contractului si venitul asigurat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil? nicoadriana nicoadriana Lucrez la o fabrica din data de 24.09.2013 si am contractul pana in data de 30.09.2014 si sunt însărcinată in data14 saptamani.ar trebui sa nasc prin 28 ... (vezi toată discuția)
Noua lege pentru concediu maternal..? monalisaalina monalisaalina Buna seara,am rugamintea sa imi spune-ti care este legea care prevede ca s-a modificat conditiile cu privire la concediul maternal Multumesc (vezi toată discuția)
Posibilitati de a intra in prenatal? va rog ajutati-ne cu un raspuns concret afmatei1981 afmatei1981 Buna ziua, sotia mea este insarcinata in 10 saptamani, momentan este angajata cu contract pe perioada determinata care expira pe 15 iulie 2014, contractul la ... (vezi toată discuția)