avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... În fața cui avem obligația de a ne legitima ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

În fața cui avem obligația de a ne legitima cu Cartea de Identitate?

Cui avem obligația să prezentăm Cartea de Identitate și în ce lege se specifică acest lucru?
Întreb deoarece mi se pare că sa ajuns în situația în care se abuzează deja de acest document. Astăzi am revenit din concediu și găsesc un anunț la Afișierul blocului "Cine nu aduce copie după CI până în data de 03.09.2014 amendă 3000 lei. Ordin de la primărie. Administrator L.E."
Intrebati-l pe administrator pentru ce este necesara copia C.I. si temeiul legal.

"Ordin de la primarie" suna ca o tampenie.

Poate este necesara pentru actualizarea cartii de imobil.

Nu vreau să particularizez întrebarea dar pe mine mă interesează la modul general În fața cui am obligația de a mă legitima cu Cartea de Identitate și în ce lege se specifică acest lucru?
Nu se poate ca orice terchea berchea să colecteze copii după CI și să amenințe cu amenzi exorbitante.
Există Serviciul de Carte Funciară în care sunt stocate datele tuturor proprietarilor de imobile, Există serviciul de Evidență a Populației unde se emit CI, ambele sunt instituții publice și eliberează date tuturor îndreptățiți să le primească. De ce eu ca cetățean tot timpul trebuie să mă justific în fața unor neica nimenea care au tot felul de inițiative pe care pe mine nu mă interesează.
Legitimarea obligatorie se face doar in fata autoritatilor(gen politie, judecatorie, primarie, jandarmerie, spital, etc. Legea 61/1991, Legea 218/2002. OG 97/2005, Codul de procedura Penala, L.550/2004,etc). Benevola se face in fata cui doriti dvs. Fara acordul dvs. nu poate avea acces oricine la datele dvs. personale deoarece s-ar incalca Legea 677/2001. Pentru completarea cartii de imobil dvs. veti furniza datele personale, nu scrie niciunde ca trebuie sa dati copia dupa CI administratorului. Daca de exemplu sunteti legitimat pe strada de catre organele de politie sunteti obligat sa va legitimati. In anunt primaria trebuia sa justifice pentru ce este necesara copie CI.Puteti sa intrebati la primarie, poate stati cu chirie in blocuri ANL, ori trebuie sa incheiati anumite contracte la apa, curent sau gaz, dar este necesara si prezenta dvs. Nu dati copia pana candnu aveti certitudinea ca aceasta este folosita doar in scopul cunoscut de dvs.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E legal sa mi se solicite copie color c.i. pentru a retrage bani dintr-un cont pe un sait de pariuri? ContSters206895 ContSters206895 buna ziua!! as avea si eu o intrebare....mi-am facut cont la un site de pariuri...si cand vreau sa retrag bani din contul respectiv imi cere sa faca ... (vezi toată discuția)
O banca solicita copie ci pentru fiecare client care depune orice suma intr-un cont tert, cat de legala este aceasta practica? floraur floraur De cate ori ajung la ING, ma lovesc de aceasta practica pacatoasa. Nu am avut niciodata nicio tangenta cu aceasta banca, insa, de fiecare data mi se solicita ... (vezi toată discuția)
Copie legalizata la asociatia de proprietari? kau kau Buna ziua, Presedintele asociatiei imi solicita copie legalizata a contractului de v-c. a imobilului pe care il detin, asta dupa ce i-am transmis o copie ... (vezi toată discuția)