avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi angajat

Buna seara.sunt angajata conform contractului pe o norma de 40 ore saptamanal,de luni pana vineri.in realitate muncesc 6 ore de luni pana vineri si 12-14 ore sambata si duminica,2 weekenduri pe luna.Pana luna trecuta dupa weekendul de munca aveam o zi libera.acum nu ni se mai da pe motiv ca avem prea putine ore lucrate fata de contract.putem face ceva ,mai exact exista o baza legala pentru a reintroduce acest liber?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 2 Septembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Art.137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
....


Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal cristian.ion.92 cristian.ion.92 Buna ziua.Angajatorul nu imi acorda repaus saptamanal.Imi da 3 zile libere pe luna.Ce pot face in acest sens? (vezi toată discuția)
Concediu medical... Rusz Rusz buna! lucrez de 4 luni la un supermarket.saptamana trecuta joi mi-am luat concediu medical pana luni. as vrea sa stiu cum imi afecteaza zilele libere? am ... (vezi toată discuția)
Autorizatie iscir nelugigi nelugigi Buna seara. Lucrez in service utilaje alimentare profesionale ca tehnician service. Pana zilele acestea, lucram doar electric si mecanic. Astazi, mi s-a ... (vezi toată discuția)