avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Suspendarea judecatii in baza Contractului de mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Suspendarea judecatii in baza Contractului de mediere

se suspenda judecata cu prezentarea unui contract de mediere?
acel contract trebuie sa fie incheiat intre inculpat si mediator si pe urma acordul de mediere intre inculpat si parte vatamata?
Cel mai recent răspuns: ELENA VASILE - Birou de Mediator , Mediator 22:43, 2 Septembrie 2014
Buna seara,

Legea nr. 192/2006 - privind medierea, extras:

ART. 67
(1) Dispoziţiile din prezenta lege se aplică şi în cauzele penale, atât în latura penală, cât şi în latura civilă, după distincţiile arătate în prezenta secţiune.
(2) În latura penală a procesului, dispoziţiile privind medierea se aplică numai în cauzele privind infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
(3) Părţile şi subiecţii procesuali nu pot fi constrânşi să accepte procedura medierii.

ART. 68
(1) În cauzele penale medierea trebuie să se desfăşoare astfel încât să fie respectate drepturile fiecărei părţi ori subiect procesual la asistenţă juridică şi, dacă este cazul, la serviciile unui interpret. Procesul-verbal întocmit potrivit prezentei legi, prin care se închide procedura medierii, trebuie să arate dacă persoanele între care s-a desfăşurat procedura medierii au beneficiat de asistenţa unui avocat şi de serviciile unui interpret ori, după caz, să menţioneze faptul că au renunţat expres la acestea.

(2) În cazul minorilor, garanţiile prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului penal trebuie asigurate, în mod corespunzător, şi în cadrul procedurii de mediere.
................

ART. 70
(1) În cazul în care medierea cu privire la latura penală a cauzei se desfăşoară după începerea procesului penal, urmărirea penală sau, după caz, judecata se poate suspenda, în temeiul prezentării de către părţi a contractului de mediere.
(2) Suspendarea durează până când procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile prevăzute de prezenta lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data la care a fost dispusă.

Contractul de mediere se incheie intotdeauna intre cele doua parti si mediator.

In masura in care partile ajung la incheierea unui Acord de Mediere, acesta fiind un inscris sub semnatura privata, va fi semnat doar de catre parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificãri ale legii medierii în privința unor aspecte penale Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Modificari ale Legii Medierii in ceea ce priveste unele aspecte penale Prin Legea nr. 255/2013, pentru punerea in aplicare a Noului Cod de Procedura ... (vezi toată discuția)
Impacarea complicei puncuskaa puncuskaa intr un dosar de inselaciune complicele poate sa primeasca o incetare a procesului daca se impaca cu partile vatamate? se poate separat sau neaparat trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Mediere in penal puncuskaa puncuskaa ca sa obtin suspendarea judecatii pe baza unui contract de mediere e de ajuns daca merg la un mediator si fac cu el un contract sau trebuie sa semneze si ... (vezi toată discuția)