avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas persoana handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas persoana handicap

Buna ziua! In cazul in care o persoana cu handicap dobandeste pensie de urmas de pe urma tatalui, poate ramane si cu veniturile pe care le avea inainte, respectiv pensia pe care o primea de la DJPC sau trebuie sa aleaga intre cele 2? Pentru a primi aceasta pensie de pe urma tatalui, mai trebuie sa se prezinte la o comisie de specialitate chiar daca certificatul de handicap este definitiv, de la 18 ani? Acum are 26. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:41, 4 Septembrie 2014
1. Pensia de urmas (primita de la Casa de Pensii) se cumuleaza cu indemnizatia de handicap (primita de la DJASPC), adica le primiti pe amandoua.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii pblice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 93
Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.

3. Daca va incadrati in prevederile legale de mai sus veti beneficia de pensie de urmas atata timp cat aveti stabilit gradul de invaliditate.

4. - Nu confundati gradul de handicap cu gradul de invaliditate.
- Gradul de invaliditate pe care il aveti este permanent dar gradul de invaliditate poate nu este permanent.
- Gradul de handicap este posibil sa va permita sa desfasurari o activitate profesionala si sa aveti venituri din salariu (care se pot cumula cu indemnizatia de handicap).
- Gradul de invaliditate inseamna pierderea capacitatii de munca, deci nu puteti munci si nici obtine venituri din salariu.
Multumesc de raspuns, in acest caz, persoana cu handicap (retard mental) primeste, sau nu, pensie de urmas? Pentru ca desi nu are certificat de invalid ci de handicap, nu poate fi incadrata in campul muncii deci nu poate obtine alte venituri din salariu.
1. V-am redat anterior ce spune Legea 263/2010:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. Deci daca invaliditatea este capatata in timp ce beneficia de pensie de urmas atunci poate beneficia de aceasta pensie pe toata durata invaliditatii (indiferent de varsta).

3. Luati legatura cu Casa de Pensii de care apartine persoana cu handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie ContSters352260 ContSters352260 bunaseara. sunt incadrata in grad de handicap accentuat congenital (dobandit din nastere) pot beneficia de pensie de urmas atat dupa mama cat si dupa tata? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru persona cu handicap Gliz Gliz Buna ziua . Am un frate in varsta de 26 de ani , are certificat de handicap , grad accentuat , permanent . Ambii parinti sunt decedati , cel din urma fiind ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas hirtan-ana-madalina hirtan-ana-madalina buna ziua!am varsta de 22 de ani, urmez o scoala postliceala si primesc pensie de urmas de 350lei.Din 14 iulie 2012 am inceput sa lucrez cu contract de munca, ... (vezi toată discuția)