avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la cota de mostenire cu clauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la cota de mostenire cu clauza

In urma decesului mamei noastre, eu si fratele meu vom dezbate succesiune pentru un apartament. Eu as dori sa cedez dreptul la cota care mi se cuvine din apartament in favoarea fratelui meu, dar as dori ca sa ma asigur ca el nu va vinde acel apartament, dupa ce va deveni unic proprietar. doresc ca acest apartament sa ramana in familie. Sub ce forma se poate intocmi actul de succesiune, in acest caz?
Cel mai recent răspuns: OctaviaMaria , utilizator 13:59, 4 Septembrie 2014
Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.

Dezbaterea succesorala, operatiune finalizata prin emiterea certificatului de mostenitor, care reprezinta titlu de proprietate, poate avea loc chiar daca o persoana nu este prezenta .( va exista o terta persoana, in calitate de mandatar, care sa reprezinte interesele coeredelui , conform procurii speciale ).

Cota -parte din dreptul de proprietate , odata individualizata, trebuie instrainata.


Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).

Odata ce bunul este dobandit, acesta poate fi instrainat.( o clauza de inalienabilitate este pe durata determinata ).

Se poate institui un drept de uzufruct viager ( drept prin care u uzufructuarul are posesia si folosinta asupra bunului ).In acest mod dreptul de proprietate ( golit de atributele sale ) nu poate fi instrainat .



Succesiunea este deschisa prin moarte.


Asadar, orice pact asupra unei mosteniri nedeschise este lovit de nulitate absoluta .( copiii vor culege bunurile succesorala dupa deces parintilor sai ).
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc pentru raspuns. Da, mama a decedat. Deci, voi ceda dreptul la cota mea parte din proprietate sub forma de usufruct in favoarea fratelui meu. Sa Inteleg ca el va putea folosi apartamentul (ceea ce imi si doresc), dar nu-l va putea vinde? Dar îl vor putea vinde mostenitorii lui? Repet, doresc ca apartamentul sa ramana apoi in familie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca instituiti clauza de uzufruct viager pt. dvs , asta inseamna ca atata vreme cat sunteti in viata , fratele dvs nu il poate vinde. Dupa decesul dvs , clauza inceteaza . Deci , mai departe , propietarul poate face ce doreste .
Nu clauza de usufruct pentru mine, ci pentru fratele meu, pe partea care mi s-ar cuveni mie din mostenire. As vrea ca el sa locuiasca in apartament pana la sfârșitul vietii lui, dar sa nu poata vinde. Acest apartament a fost al mamei noastre, am copilarit amandoi acolo, dar de-a lungul timpului s-a renovat de doua ori exclusiv din banii mei, caci mi-am zis ca fratele are destula cheltuiala cu mama, impreuna cu care a stat in apartament. Eu nu vreau nimic din acel apartament, vreau sa stea fratele meu acolo cu sotia si fiul lui, dar sa nu-l vanda.
Exact asta v-am raspuns. Apartamentul sa fie al fratelui , nuda proprietate ,dar sa va pastrati uzufructul dvs, adica e propietar dar dvs. aveti drept de folosinta , chiar daca nu o veti face , adica nu o sa locuiti acolo ,dar fratele , in acest caz nu poate vinde...

Alte discuții în legătură

Pot sa vand terenul mostenit ? popescusteli popescusteli buna ziua,va rog sa-mi da-ti si mie un raspuns. eu si fratele meu am devenit singurii mostenitori a unui teren dupa moartea parintilor,dar nu am dezbatut ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cu 4 mostenitori- unul nu doreste vanzarea anaabutoaiei anaabutoaiei As dori sa stiu daca intr.-un titlu de proprietate sunt patru mostenitori : se poate vinde proprietatea daca unul din ei un vrea acest lucru si un semneaza ... (vezi toată discuția)
Vanzare pamant andreimihai1969 andreimihai1969 Eu si fratele meu am facut succesiunea dupa decesul parintilor pe o casa si 5 ha teren agricol,eu vreau sa vind partea mea de pamant agricol se poate sa fac ... (vezi toată discuția)