avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CSM: Parchetele care nu vor soluþiona dosarele penale ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CSM: Parchetele care nu vor soluþiona dosarele penale mai vechi de cinci ani într-un termen rezonabil vor fi trase la rãspundere

Unităţile de parchet, inculsiv DNA şi DIICOT, care nu vor soluţiona dosarele penale mai vechi de cinci ani, într-un termen rezonabil, vor fi trase la răspundere, dacă inspectorii judiciari vor constata că aceste întârzieri au la bază motive imputabile, a hotărât CSM.

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: av_silvia_margineanu , utilizator 02:45, 6 Septembrie 2014
Conform NCPP exista si posibilitatea formularii unei Contestaţii privind durata procesului penal, care poate fi introdusa după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale, după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă, după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.
Din pacate, dupa cate am observat nu vad sa existe sanctiuni, nici in situatia in care nu sunt respectate termenele si nici dupa ce instanţa admite contestaţia şi stabileşte termenul în care procurorul/judecatorul trebuie sa rezolve cauza iar acesta nu o va face, in concluzie, nu stiu care va fi eficenta unei asemenea contestatii.
Mai trebuie stiut ca, contestaţia privind durata rezonabilă a procesului penal, se aplică numai proceselor penale începute după intrarea în vigoare a Legii nr. 135/2010.

Revenind la ce a hotarat CSM, as dori sa cred ca poate lucrurile vor intra pe un fagas normal si activitatea de urmarire penala sa se desfasoare intr-o durata rezonabila.
Abea aștept sa vad si eu pe cineva tras la răspundere ptr acest lucru. Eu am dosare de 4 sau 5 ani care sunt in faza de cercetare si nu a luat nimeni nici o măsura, cu toate ca am făcut sesizări la organele in drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare penala ramos57 ramos57 Buna seara, Exista prescriptie legala care sa mentioneze care este termenul legal rezonabil in care se poate desfasura o cercetare penala? Va ... (vezi toată discuția)
Calea de atac Just-drept Just-drept La un dosar penal, procurorii de la P. Tribunal au emis ordonanta de n.u.p. S-a atacat la instanta Tribunalului, iar judecatorul de camera preliminara a ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie gabrielsolon gabrielsolon Buna ziua in luna aprilie am gasit pe o matusa care mi a arat o parte din teren pe care eu am intabulare ,am sunat la 112, politia ia deschis dosar pentru ... (vezi toată discuția)