avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotarare care sa tina loc de contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare

Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil dobandit de promitentii vanzatori in baza Legii 112/1995, promitentii vanzatori fiind sot si sotie. In contract s-a stipulat faptul ca vanzarea se va efectua dupa 10 ani de la incheierea antecontractului. Intre timp sotul ( promitentul vanzator) a decedat, singura mostenitoare legala a acestuia fiind sotia. Sotia nu a deschis succesiunea, nu a dat o declaratie de acceptare a succesiunii ( a plecat la munca in strainatate). Nu pot lua legatura cu ea pentru a dezbate succesiunea si pentru a incheia contractul de vanzare-cumparare.
Intrebarea este, daca introduc actiune in pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de titlu de proprietate, cu cine ma judec? Sau cum pot dobandi titlul de proprietate? ( imobilul are carte funciara, proprietari fiind promitentii vanzatori).
Pot sa cer eu sa se constate deschisa succesiunea defunctului si sa se constate ca sotia este mostenitoare?

Va multumesc!


Cel mai recent răspuns: ELENA BOSTINA , Avocat 09:30, 6 Septembrie 2014
Dvs. aveti calitatea de a deschide succesiunea si a se conststa prin instanta ca sitia este mostenitoare insa pot fi si fratii ori parintii defunctului , daca a avut .Veti audia doi martori.
Dupa stabilirea calitatii de mostenitor va veti judeca cu acestia pentru a se pronunta hotararea care sa tina loc de act v/c .Nua ti precizat daca va aflati in posesia impobilului , caz in care situatia este in favoarea dvs.
Suntem in posesia imobilului inca de la data incheierii antecontractului. Dar va fi sufficient sa stabilim numai calitatea de mostenitori sau se va pune problema acceptarii succesiunii de catre acestia? A trecut mai mult de 1 an de la decesul promitentului vanzator.

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perfectare antecontract de vanzare-cumparare Sidonia20 Sidonia20 Buna, Intre tatal meu in calitate de promitent vanzator si un promitent cumparator a fost incheiat in anul 2000 un antecontract de vanzare-cumparare. Cu ... (vezi toată discuția)
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale? madalina15 madalina15 Buna seara! Am incheiat un antecontract cu privire la un imobil achitand pretul in momentul semnarii antecontractului. La data cand trebuia sa ne prezentam ... (vezi toată discuția)
Legat cu titlu particular intr-un antecontract de v-c frey frey Buna ziua. Am o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta. Intr-un antecontract de v-c a unui imobil cumparat pe legea 112/1995 (cu interdictie de instrainare) a ... (vezi toată discuția)