avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este ce a mai buna varianta pentru dezbaterea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este ce a mai buna varianta pentru dezbaterea mostenirii?

Tatal meu a avut doua casatorii.Cu prima sotie a cumparat terenul de casa in 1952 si au construi 1 camera si o bucatarie . Nu au avut copii.Nu stiu in ce an au divortat ,dar stiu ca in 1964 s-a casatorit cu mama mea,in '65 s-a nascut soramea ,iar in 66 m-am nascut eu. Tatal meu fiind foarte bolnav , a decedat in 1973.In 1975 s-a facut prima si ultima dezbatere a mostenirii prin fostul notariat de stat judetean .In certificatul de mostenitor este trecut asa(in timpul casatoriei cu mama ei au facut impreuna o camera si un antreu):1/2 din imobilul compus din suprafata totala .. mp si 1/2 din casa de locuit cu 3 camere ,bucatarie ,antreu , revine primei sotii. Restul mostenirii revenind 2/8 mamei mele ;3/8 sora mea ,3/8 eu.Mama mea a decedat in 1998 ,dar nu am facut dezaterea succesiunii .Prima sotie nu a revendicat dreptul sau si nu am mai stiut nimic despre ea pana anul acesta cand a venit la noi si a zis ca vrea sa gaseasca o solutie prin care sa ne lase noua dreptul sau fara nici o pretentie.A fost impreuna cu sora mea la notar, dar notarul a zis ca nu vrea sa faca testament sau donatie pt ca sut fara valoare.Act de vanzare cumparare este mai greu ,mai ales din cauza banilor.Care este varianta ce a mai simpla pentru actualizarea certificatului de mostenitor ,fara iesirea momentana din idiviziune (tot din cauza banilor)
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:04, 6 Septembrie 2014
certificatul de moștenitor nu se poate ”actualiza”. tot ce se poate face e un contract de donație (notarul vorbește aiurea că nu are valoare). dar tot costă, se va taxa cel puțin la valoarea de la administrația financiară.
testamentul poate fi atacat dacă doamna respectivă are copii.
Daca avea copii, nu cred ca vroia sa lase copiilor altora.
Daca nu are mostenitori rezervatari carora sa le incalce rezerva, poate sa va lase ce are de lasat prin testament.
Prin donatie deveniti proprietari de acum, insa va costa ( autentificarea actului si impozitul) cat veti plati si pt o vanzare. Daca va face un testament, va trebui sa dezbateti succesiunea dupa decesul ei si va costa, bineinteles.
Va trebui candva sa dezbateti si succesiunea dupa mama, o sa platiti impozit in afara de taxele obisnuite.


Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
burdusel liviu a scris:

Care este varianta ce a mai simpla pentru actualizarea certificatului de mostenitor, fara iesirea momentana din idiviziune (tot din cauza banilor)


Nu e nimic de "actualizat".

Aveti un certificat de mostenitor dupa tatal dvs. si ramane asa cum a fost facut.
Nu aveti (si va trebui sa obtineti) un certificat de mostenitor dupa mama dvs. (E ceva nou, nu ceva "actualizat").

Apoi, dvs. sora dvs. si prima sotie a tatalui dvs. (in calitate de coproprietari asupra imobilului in discutie) puteti face un partaj. Mai ales ca prima sotie a tatalui dvs. e ...vie, neingropata si mai si vrea. Daca va ieftiniti acum, s-ar putea sa va scumpiti mai tarziu. Fiindca dupa moartea primei sotii a tatalui dvs., va puteti trezi coproprietari cu te-miri-cine (mostenitor al ei, legal sau testamentar) care sa nu mai fie asa de voitor. (si in loc de un partaj voluntar si ieftin sa fie necesar sa faceti un partaj prin instanta si ...de toti banii).

Varianta cea mai ieftina in acest moment este un TESTAMENT din partea primei sotii a tatalui dvs. Mai ales daca ea nu are mostenitori rezervatari. Sunt rezervatari: descendentii (si inteleg ca n-are), ascendentii privilegiati (= parinti - aici nu sunt sigura ca n-are, dar e putin probabil) si sotul supravietuitor (din expunerea dvs. nu pare ca s-ar fi recasatorit). Testamentul este varianta ieftina, dar comporta riscul de a fi revocat (scrie azi un testament si-l revoca maine) ori de fi redus (la cererea mostenitorilor rezervatari, daca exista)

Este insa FALSA afirmatia notarului ca testamentul ar fi "fara valoare". Daca ar fi fost asa de "fara valoare" nu s-ar fi obosit legiuitorul sa-l reglementeze.

Consider ca omului ar trebui sa-i fie explicat RISCUL la care se expune. Iar omul, in cunostinta de cauza, sa decida EL daca isi asuma sau nu acest risc (unii nu-si asuma niciun risc, iar altii te uimesc). Nu consider ca e potrivit sa-i spui omului ca nu VREI (tu, notar) sa faci cutare act ...

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2014
romascanu, moderator
Unde se pot face aceste demersuri pentru obtinerea certificatului dupa mama?Impozitul l-am platit in fiecare an pentru toti,fiecare din noi(eu,sora mea si mama) aveam cota noastra de impozit.Dupa decesul mamei am preluat impreuna cu sora si paartea de impozit a mamei.
La un notar din localitatea in care mama dvs. a avut ultimul domiciliu.
(procedura succesorală notarială este de competenţa notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu)

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2014
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Apartament mostenire Stefan Anamaria Stefan Anamaria dupa moartea tatalui, succesiunea este in favoarea mamei cu 75%, eu si sora mea 25%. mama a decis sa-mi dea apartamentul dar nu stiu prin ce act (ex: ... (vezi toată discuția)
Cedare apartament alexsoby alexsoby Buna ziua!!! Am o problema si sper sa gasesc la dumneavoastra rezolvarea. Parintii mei detin o locuinta....mai precis tatal meu este proprietarul unui ... (vezi toată discuția)
Ce costuri suplimentare implica deschiderea succesiunii la mai mult de 6 luni de la deces? adelina prada adelina prada Mama a decesat acem 2 ani iar tatal meu in urma cu 4 luni. mi s-a spus ca ar trebui sa deschidem succesiunea in 6 luni deoarece ar fi mult mai ... (vezi toată discuția)