avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este ce a mai buna varianta pentru dezbaterea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este ce a mai buna varianta pentru dezbaterea mostenirii?

Tatal meu a avut doua casatorii.Cu prima sotie a cumparat terenul de casa in 1952 si au construi 1 camera si o bucatarie . Nu au avut copii.Nu stiu in ce an au divortat ,dar stiu ca in 1964 s-a casatorit cu mama mea,in '65 s-a nascut soramea ,iar in 66 m-am nascut eu. Tatal meu fiind foarte bolnav , a decedat in 1973.In 1975 s-a facut prima si ultima dezbatere a mostenirii prin fostul notariat de stat judetean .In certificatul de mostenitor este trecut asa(in timpul casatoriei cu mama ei au facut impreuna o camera si un antreu):1/2 din imobilul compus din suprafata totala .. mp si 1/2 din casa de locuit cu 3 camere ,bucatarie ,antreu , revine primei sotii. Restul mostenirii revenind 2/8 mamei mele ;3/8 sora mea ,3/8 eu.Mama mea a decedat in 1998 ,dar nu am facut dezaterea succesiunii .Prima sotie nu a revendicat dreptul sau si nu am mai stiut nimic despre ea pana anul acesta cand a venit la noi si a zis ca vrea sa gaseasca o solutie prin care sa ne lase noua dreptul sau fara nici o pretentie.A fost impreuna cu sora mea la notar, dar notarul a zis ca nu vrea sa faca testament sau donatie pt ca sut fara valoare.Act de vanzare cumparare este mai greu ,mai ales din cauza banilor.Care este varianta ce a mai simpla pentru actualizarea certificatului de mostenitor ,fara iesirea momentana din idiviziune (tot din cauza banilor)
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:04, 6 Septembrie 2014
Dupa decesul mamei am preluat impreuna cu sora si paartea de impozit a mamei.

Ma refeream la impozitul pe mostenire de 1% din valoarea bunurilor mostenite, nu la cel pe proprietate care se plateste anual.
Art. 771. - (1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:

a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobândite într-un termen de pâna la 3 ani inclusiv: - 3% pâna la valoarea de 200.000 lei inclusiv; - peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o data mai mare de 3 ani: - 2% pâna la valoarea de 200.000 lei inclusiv; - peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

(2) Impozitul prevazut la alin. (1) nu se datoreaza în urmatoarele cazuri: a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale; b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie între rude si afini pâna la gradul al III-lea inclusiv, precum si între soti.

(3)
Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizarii procedurii succesorale în termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.


( va las si primul punct ca sa stiti cat veti plati impozit daca incheiati o danatie sau vanzare cu prima sotie- desi impozitul e datorat de donator/ vanzator, banuiesc ca femeia n-o sa vrea sa plateasca) .
Nu cred ca taxele sunt f mari pe cat are femeia in proprietate, interesati-va la notar cat va costa sa va cedeze cota sa.. puteti opta si pt un partaj, nu neaparat donatie sau vanzare si nu mai datorati impozit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament mostenire Stefan Anamaria Stefan Anamaria dupa moartea tatalui, succesiunea este in favoarea mamei cu 75%, eu si sora mea 25%. mama a decis sa-mi dea apartamentul dar nu stiu prin ce act (ex: ... (vezi toată discuția)
Cedare apartament alexsoby alexsoby Buna ziua!!! Am o problema si sper sa gasesc la dumneavoastra rezolvarea. Parintii mei detin o locuinta....mai precis tatal meu este proprietarul unui ... (vezi toată discuția)
Ce costuri suplimentare implica deschiderea succesiunii la mai mult de 6 luni de la deces? adelina prada adelina prada Mama a decesat acem 2 ani iar tatal meu in urma cu 4 luni. mi s-a spus ca ar trebui sa deschidem succesiunea in 6 luni deoarece ar fi mult mai ... (vezi toată discuția)