avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dovada continuarii studiilor pentru pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dovada continuarii studiilor pentru pensia de urmas

Buna ziua,

La ce perioada trebuie refacuta dovada continuarii studiilor in cazul pensiei de urmas pentru un copil cu varsta cuprinsa intre 16 si 26 de ani?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:22, 6 Septembrie 2014
Elevii si studentii care primesc pensie de urmas sunt obligati sa depuna adeverintele care atesta faptul ca urmeaza studiile la Casa Judeteana de Pensii,dupainceperea anului scolar, respectiv universitar.

Adeverinta va face obligatoriu referire la forma de invatamant (zi, seral) pe care o urmeaza.

1. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 78
(1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care copilul beneficiar al pensiei de urmas a implinit varsta de 16 ani, in cazul in care acesta nu face dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(2) In situatia copiilor urmasi aflati in continuare de studii intre 16 - 26 de ani, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs, daca nu fac dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(3) Dovada continuarii studiilor, in situatiile mentionate la alin. (2), se prezinta casei teritoriale/sectoriale de pensii in termen de 10 zile de la data inceperii anului scolar/universitar.

(4) Reluarea in plata a pensiei de urmas suspendate se face potrivit prevederilor art.115 lit.c) din lege, cu respectarea termenului general de prescriptie, iar in cazurile prevazute la alin.(1), drepturile se achita de la data suspendarii.


2. Conform celor de mai sus dovada (adeverinta eliberata de institutia de invatamant) se prezinta Casei de Pensii in fiecare an si este valabila pana la 1 octombrie a anului viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Deedee_deedee Deedee_deedee Buna seara..recent a decedat tatal meu si vreau sa imi depun dosarul pentru pensia de urmas...eu anul acesta trebuia sa termin facultatea,dar nu am luat toate ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas elenademian elenademian Buna ziua, As dori sa stiu daca mai sunt in drept de a lua pensie de urmas daca sunt in an complementar la master ,sunt studi la zi si sunt la taxa si am ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas deliacisteian deliacisteian am terminat masterul si mai am examene de sustinut. mai beneficiez de pensie de urmas pana la absolvire sau nu (vezi toată discuția)