avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce pensie de urmas pot obtine ? (revolutionar)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce pensie de urmas pot obtine ? (revolutionar)

Buna,acum 1 luna jumate tatal meu a decedat. In momentul decesului el avea 3 pensii ,pensie de varsta in valoare de 490 de lei ,pensie de handicapat in valoare de 900 de lei permanenta si pensie de revolutionar,luptator recunoscut .
As dori sa stiu daca eu pot primi indemnizatie reparatorie ,am vazut ca unii au primit (am citit pe internet) o cota parte din pensia sa de revolutionar .
Si mai sunt curios daca voi depune actele pentru pensie normala de urmas ,voi primi 50% din 490 ,tatal meu a avut lucrati 29 de ani .
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: addicted4judo , utilizator 03:57, 20 Septembrie 2014
Veti primi 350 de lei indemnizatia minima pentru pensionari(pensie de urmas),daca va aflati in una din urmatoarele situatii:

Legea 263/2010

ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).


Din cele postate rezulta ca nu aveti dreptul la indemnizatie de urmas pentru revolutionari.

Adica:
D-voastra nu va incadrati la art.nr..4 de mai jos,iar tatal la nr.3.

Legea 341/2004

Art. 4
(1) Prin urmas de erou-martir se intelege persoanele indreptatite sa beneficieze de prevederile prezentei legi, si anume sotul supravietuitor, parintii celui decedat si fiecare dintre copiii acestuia.


Art. 3
(1) Pentru cinstirea memoriei celor care si-au jertfit viata si in semn de gratitudine fata de cei care au luptat pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, se instituie urmatoarele titluri:
a) Erou-Martir al Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - atribuit celor care s-au jertfit in lupta pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 sau au decedat in legatura cu aceasta;
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
Carp Mircea, utilizator
Ideea este ca tatal meu a avut pensie de revolutionar,cu acte inregula verificate de 2 ori, dar s-a suspendat dupa cum stiti ca la toata lumea . Am vazut ceva intr-o lege si de aceea v-am intrebat . Tatal meu a avut titlu de Erou-Martir al Revolutiei Romane din Decembrie 1989,adica am inca de la el legitimatia si brevetul de revolutionar . Si legat de pensia de urmas de la stat,am inteles ca depinde in functie de anii lucrati,am doua verisoare in familie,care tot asa au ramas fara tata una de 5 respectiv de 3 ani si una primeste cu 40-50 de lei mai mult decat cealalta si de asta eram curios . Va multumesc frumos pentru datele oferite,anul acesta m-am inscris la facultatea de drept si sper ca in foarte putin timp sa pot ajuta si eu oameni la randul meu .
Cu stima, damacus vlad

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi urmas revolutionar babutza babutza Buna ziua, Am o intrebare referitoare la drepturile de urmas ale unui revolutionar. Tatal a fost revolutionar si as fi vrut sa stiu ce drepturi are mama ca ... (vezi toată discuția)
Normele aplicabile din legea anterioara oferea dreptul luptatorilor revolutiei rom rodiza rodiza Buna ziua, Pana in 2013, exista un articol in legea pensiilor prin care se recunostea dreptul revolutionarilor de a iesi mai devreme cu 5 ani la pensie.Acum ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas livia rosu livia rosu As dori sa stiu daca pensia de erou al Revolutiei se ia in calculul pensiei de urmas. Mai concret, nepoata mea se afla in custodia tatalui care avea si pensie ... (vezi toată discuția)