Dupa evenimentele din dec.'89,1 hectar teren,inscris inainte in CAP,revine proprietarilor-3 frati:A,B si C-(terenul e format din mai multe parcele disparate,dar fiecare isi cunoaste parcelele).Fratii A si C nu locuiesc in comuna,pamantul este lucrat de B si anual,toamna,le da fratilor parti din recolta pt.intreg terenul pe care il exploateaza.La punerea in posesie conf.Legii 18,C renunta la pamant(verbal)si isi cedeaza partea fratelui A.Fratele A nu cere titlu de proprietate si accepta tacit ca fratele B sa obtina acest titlu pt.intreg hectarul,in 3 ani diferiti plateste impozitul pe teren aferent partii sale si anual mai primeste ceva produse.In acest an,unul din terenurile fratelui A este luat de stat pt.construirea unei sosele,despagubirea o primeste fratele B(proprietarul in acte al terenului)care-i da fiului lui A(decedat intre timp) o parte din suma numai.[Intrebare:mai poate fiul lui A face acte pt.a deveni proprietarul legal al pamantului cuvenit tatalui sau?Exista o posibilitate ca fratele B(unchiul sau)sa-i dea intreaga suma primita ca despagubire?Va multumesc.
Daca atunci cand spuneti ca fratele A nu cere titlu de proprietate incercati sa spuneti ca fratele A nu a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate atunci raspunsul este nu. Copii acestuia nu mai pot solicita partea ce i s-ar fi cuvenit tatalui lor intrucat renuntarea este expresa si irevocabila pe de o parte iar pe de alta parte potrivit Legii nr.18 reconstituirea dreptului se face la cerere.
Atata vreme cat A nu a formulat cerere inseamna ca a renuntat expres la dreptul sau si asa cum spuneam aceasta renuntare este irevocabila.
Partaj succesoral
luminel
In 1986 a decedat autorul A.
La 2 luni dupa deces, mostenitorii fii Bsi C dezbat succesiunea la notar, fara sa faca partajul. Fiul D renunta expres la ... (vezi toată discuția)