avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba ca angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba ca angajat

am lucrat intr-o societate in perioada de proba, iar societatea decide prin notificare ca intemeiul art.31, aliniat 3 din legea nr 53/2003-codul muncii sunt liber
am cateva intrebari
prima
am citit ca acel aliniat 3 spune, citez " pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricaruia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acestuia", mi s-a parut ciudat, fara motivare, putea sa spuna ca sunt urat, rau, o persoana cu dizabilitati, etc
a doua intrebare
la sfarsitul perioadei, perioada mea de proba a fost pana in 29.08.2014, dar notificarea scrisa am primit-o in 05.09,2014 si este datata cu pixul de societate in data de 03.08.2014, deci este o ilegalitate, am primit notificarea in data de 05.09.2014, ea este datata in data de 03.09.2014 si trebuia sa primesc notificarea in data de 29.08.2014
a treia intrebare
in acea notificare imi spune ca contractul meu inceteaza in data 01.09.2014, iar perioada 01.09-03.09 reprezinta perioada nelucrata, ce inseamana asta ?, pe langa asta, perioada 03-05.09 va fi platita, la negru ?, am martori si probe( fostii colegi si camerele de supravegheat) ca am lucrat in perioada respectiva, 01-05.2014
vreau sa contest aceasta notificare sau chiar sa merg mai departe
astept raspunsuri
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 8 Septembrie 2014
1. Partea nemulţumită poate sesiza instanţa de judecată dacă apreciază că încetarea contractului s-a realizat cu încălcarea legii. De exemplu, este îndreptăţită să sesizeze instanţa partea care reclamă nerespectarea condiţiei notificării scrise, comunicarea notificării după expirarea perioadei de probă sau comiterea unui abuz de drept de către angajatorul care a solicitat salariatului îndeplinirea altor activităţi decât cele care îi reveneau în mod obişnuit pentru postul ocupat. (Ion Traian Ştefănescu, Modificările Codului muncii - comentate, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2006, p. 46-47)

2. Art.31 (3) C.mun.- Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Prin urmare, denunţarea unilaterală a contractului individual de muncă în baza art. 31 alin. (3) C.mun. nu este condiţionată de motivarea acesteia, singura condiţie de formă, stipulată ad validitatem, este cerinţa formei scrise a notificării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare incetare contract munca in perioada de proba Duvaz Duvaz Cand trebuie sa primesti notificarea scrisa legata de incetarea contractului de munca doin partea angajatorului? Strict in perioada de proba sau se poate si ... (vezi toată discuția)
Notificare incetare contract individual de munca siro siro Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca incetare contractului individual de munca in perioada de proba, (de 90 zile calendaristice) se poate face doar printr-o ... (vezi toată discuția)
Demisie kenno18 kenno18 Buna ziua , In data de 29.11 am lucrat si incheiat un contract de munca,considerata zi de proba , iar conditiile sunt foarte proaste , vreau sa imi dau ... (vezi toată discuția)