avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil

Ce se poate face in cazul in care un copil care este nascut in Italia iar mama l-a dat spre crestere tatalui care este in Romania?Pur si simplu a renuntat la copil.Avea un an.Bunica copilului a fost de l-a adus in tara si a crescut-o pana acum la 6 ani.Tatal locuieste cu parintii lui.Bunicii copilului.Mentionez ca tatal nu are nici un venit.Iar acum mama revenind in tara definitiv, vrea sa ia copilul.Nu este impreuna cu tatal copilului.Sunt despartiti.Nefiind cununati cu acte.Dupa ce a fost crescut,practic,de bunici.Mai ales ca in aceasta perioada,de la 1 an la 6 ani,cat are acum,mama nu s-a interesat niciodata de copil.Are ea dreptul,dupa lege, sa ia copilul si sa ceara pensie alimentara tatalui?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:26, 9 Septembrie 2014
Mama poate sa ceara in instanta sa-i fie incredintat minorul, custodia comuna a minorului, stabilirea resedintei minorului la mama, poate sa ceara chiar si pensie de intretinere pt. minor de la tata, poate cere orice, practic. Instanta de tutela va fi insa cea care va decide ceea ce este cel mai bine pt. copil. In cazul in care custodia va fi comuna, nu va putea scoate copilul din tara fara acceptul tatalui. Pe de alta parte, tatal a promovat actiune in instanta pentru obtinerea custodiei copilului, dovedind ca mama l-a abandonat de mic? Faptul ca tatal nu are locuinta proprie si nici loc de munca, nu-l avantajeaza in acest moment, din nefericire.
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
Raluca Iliescu, Avocat
Si bunicii pot sa ceara stabilirea domiciliului copilului la ei si plata pensiei alimentare de catre ambii parinti.
Ar fi fost bine daca ar fi facut-o deja, daca ziceti ca ei se ocupa de copil.
Nu se poate angaja tatal? Daca obtine un venit, sunt sanse mari ca acel copil sa pastreze locuinta actuala.
Cat despre autoritatea parinteasca, ea e comuna, desi exercitata in fapt de bunici.
Totusi, ar trebui reacomodat copilul cu mama prin vizite mai scurte, mai lungi, singur sau insotit, dupa caz si copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului catre tata e posibila? cristeasimona cristeasimona buna ziua!Am si eu o intrebare va rog! In urma unei casatorii de 6 ani, avem un copil cu varsta de 5 ani.acesta a fost crescut mai mult de parintii mei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dausioana dausioana in cadrul divortului s-a stabilit custodia comuna asupra minorului.domiciliul minorului la mama copilului si obligatia tatalui la plata pensiei alimentare.dupa ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara-parinti necasatoriti... mamytzy56 mamytzy56 Buna ziua ! Sunt bunica si ma intereseaza ce trebuie facut ca fiica mea sa obtina pensie alimentara de la tatal copilului(muncitor in Spania,copilul-cetatean ... (vezi toată discuția)