avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Urgent inundatie, responsabilitate admin sau privata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Urgent inundatie, responsabilitate admin sau privata

Buna ziua,
De o saptamana sunt inundat. De la scurgerea din bucataria vecinei de deasupra ,teava de scurgere merge prin tavanul meu (nu este la vedere, este camuflata cu mortar, pana acum credeam ca este stalp de sustinere) si se duce prin holul meu si baie si intra in zid unde e scurgerea comuna.
Vecina a venit la noi si a zis ca trebuie sa impartim costul reparatiei findca ea a spart pana la pardoseala si la ea nu e nimic ud, considera ca sub pardoseala este parta comuna, si nu e responsabilitatea ei.
Intrebarea mea este daca ea are dreptate in legatura ca ambele parti trebuie sa participa financiar la reparatie (mentionez ca aceea scurgere o intrebuinteaza doar ea si nimeni altcineva in bloc si nu este coloana principala)?
Daca puteti sa mi dati baza legala pt a putea arata negru pe alb doamnei cine e responsabil
In caz ca administratia nu ia nici o hotarire privind inundatia , se poate reclama la departamentul primariei ce tine de administratie?au dinsii vreo putere decizionala sau punitiva(amenda) asupra administratiei?
Multumesc
ps. in lipsa unui administrator angajat cine ar obligativitatea de a se ocupa de problemele blocului, preuspun ca presedinta?
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
vivi23ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: vivi23ro , utilizator 10:43, 10 Septembrie 2014
Partea comuna de instalatie o reprezinta instatia verticala=coloanele
Iata ce prevede norma in vigoare L nr 230/2007
Art. 14
Proprietarul este obligat să mentină proprietatea sa individuală, apartament sau spatiu
cu altă destinatie decât aceea de locuintă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun
proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau
individuală a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 17
Dacă proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare altă persoană care actionează
în numele său provoacă daune oricărei părti din proprietatea comună sau unui alt
apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligatia să
repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparatii.
Art. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică,
cu bună-ştiintă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii
celorlalti proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al
acestora pot solicita instantei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii,
precum şi plata daunelor.

HG nr 1588/2007
Sectiunea 4 - Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate


Art. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Art. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
(2) Daca facturarea serviciilor publice de utilitati este individuala, pentru consumurile de pe spatiile comune furnizorii vor incheia contracte de furnizare cu asociatia de proprietari, in conditiile stabilite de comun acord.
multumesc,prin urmare eu nu am nimic de plata, si din cei 2,admin si proprietar care e obligat sa repare? , nu e conducta principala sparta ci ramificatia de la dinsa la principala si nu e verticala e orizontala
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
vivi23ro, utilizator
Am postat dispozitia legala in vigoare,cu scopul a constata cui revine responsabilitatea remedierii
Coloana verticala este parte comuna si trebuie intretinuta si reparata de catre asociatia de proprietari
Tronsolul de scurgere orizontal reprezinta scurgerea vecinei de la apartamentul de la nivelul superior,careia ii revine obligatia prevazuta de L nr 230/2007 art 17 si 18
exista vreun termen legal de rezolvare /reparare
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
vivi23ro, utilizator
Teava respectiva nu este comuna intre dv. si vecina pentru ca dv. nu va folositi de acea teava, ci doar va trece prin apartament.
Deci reparatia trebuie facuta de vecina dv.
Solicitati presedintelui asociatiei sa-i ceara sa repare teava, in caz contrar asociatia ar putea-o determina sa permita intrarea unui instalator in apartamentul ei, sa repare ce e de reparat, asociatia sa-l plateasca pe instalator, iar cheltuiala sa-i fie pusa vecinei dv. pe lista de intretinere pentru recuperare.

Alte discuții în legătură

Parti comune - instalatii sanitare apartamente mousy mousy Buna seara! Ma intereseaza sa aflu care sunt partile comune in ce priveste instalatia de apa calda/rece/evacuare dintr-un apartament. Mai exact, tevile de ... (vezi toată discuția)
Administratorul asociatiei refuza reparatie coloana ciresel ciresel buna dimineata! o intrebare,va rog. Din cauza apei firbinti,teava de la scurgere din bucatarie,s a indoit,s a scurtat si apoi a iesit din imbinare ,fix de ... (vezi toată discuția)
Inundatie de la vecini norby2 norby2 Buna ziua . De cateva zile bune vecina de deasupra ne inunda incontinuu . Cum sa spun . O mare parte din perete e ud, curge apa din tavan si a ajuns sa se faca ... (vezi toată discuția)