avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Parti comune - instalatii sanitare apartamente
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Parti comune - instalatii sanitare apartamente

Buna seara!
Ma intereseaza sa aflu care sunt partile comune in ce priveste instalatia de apa calda/rece/evacuare dintr-un apartament. Mai exact, tevile de conexiune intre coloanele principale si robinetii dinaintea repartitoarelor pot fi considerate a intra in aceasta categorie, sau doar tevile principale, alea verticale?
Motivul pentru care intreb e faptul ca, dupa o mica inundatie suferita saptamana trecuta la teava care face legatura intre coloana principala de apa rece si robinetul meu din baie, m-am trezit cu bilet de la vecina de la etajul inferior, cerandu-mi sa suport cheltuielile pentru renovarea tavanului avariat si in plus, avand pretentia sa-si aduca ea propriul zugrav.
Avand in vedere ca reparatia din baia mea a fost suportata de asociatie, fiind necesara evident si oprirea apei pe conducta pentru scurta vreme, consider ca tot ce este inainte de robinet se afla in responsabilitatea asociatiei. Deci sunt indreptatita s-o refuz sau ma insel?
De asemenea, ea invoca si alte inundatii suferite in trecut, cauzate de coloana de evacuare, care (banuiesc eu) e fisurata si din cand in cand refuleaza mici siroaie pe langa furtunul de la toaleta cand deschid apa la maxim la chiuveta sau cand cada e plina si o golesc. Aceasta problema dealtfel n-a fost pana acum rezolvata, desi am sesizat (verbal, ce-i drept) asociatia in mai multe randuri.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 11:53, 6 Decembrie 2014
Partea comuna de la tevile din apartament o constituie partea verticala si coloana "T" - cum ii zice cotului unde se conecteaza teava orizontala (a proprietarului) in teava verticala.

Deci partea dv. de instalatie este tot ce este teava orizontala, indiferent ca se afla inainte sau dupa robinet pana la cotul de conectare.
Faptul ca reparatia in baie v-a facut-o asociatia ma face sa cred ca a fost pentru partea comuna si, in acest caz, nu dv. trebuie sa-i platiti lucrarea de renovare in baie vecinei.

Cat priveste scurgerea, ar trebui sa chemati un instalator sa verifice tevile de evacuare de la cada, chiuveta, dar si sifonul din podea. Adesea asemenea scurgeri de apa se intampla cand aceste coloane sunt fisurate.
De regula, un instalator profesionist stie sa delimiteze partile comune de instalatiile individuale: expertiza sa trebuie luata in seama...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alimentare cu apa rece lemia50 lemia50 Buna seara.As vrea sa intreb urmatoarele: 1 . Teava de alimentare cu apa rece a unui apartament(ma refer la segmentul cuprins intre conducta verticala si ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli coloana de apa rece CatalinClp CatalinClp Buna seara, am si eu o nelamurire, acum cateva luni sa fisurat coloana de apa rece la baie in dreptul apartamentului meu, bloc cu 8 etaje eu stau la 2. A venit ... (vezi toată discuția)
Problema cu vecinii lacrutza lacrutza Problema cu vecini Buna Stau intr-un bloc cu 4(eu locuiesc la etajul 1) etaje si cam de jumatate de an a inceput sa-mi curga apa in baie....cate putin cate ... (vezi toată discuția)