Fostul concubin a deschis actiune in instanta pentru stabilirea filiatiei fata de el. El m-a parasit cand a aflat ca sunt insarcinata. Locuiam la mine (el nu are locuinta) si cand nu eram acasa el a plecat. De atunci ne-am mai intalnit o singura data iar el nici macar nu a vorbit cu mine. Mi-a trimis multe mesaje pe messenger, mailuri, SMS-uri, o scrisoare in care a spus chiar ca presupune ca nu este copilul lui. Din august 2013 am renuntat sa ii mai raspund pentru ca nu faceam decat sa ma enervez si ma simteam rau. Niciodata nu m-a sunat si nici nu a venit la mine la munca sau acasa sa stam de vorba fata in fata despre situatie si copil. Acum el vrea sa fie trecut in certificatul de nastere si copilul sa-i poarte numele. Copilul are celule stem pe 18 ani, cont in banca, abonamet de sanatate pe actualul nume (al meu). Este posibil sa nu accepte instanta schimbarea numelui?
De asemenea, vrea sa plateasca pensie in natura?!? Vrea sa stabileasca domiciliul copilului la mine si el sa o vada doar in weekenduri.
Sa exercitam autoritatea parinteasca in comun. Avand in vedere ca este un exemplu prost pentru copil (minte si inseala) as putea obtine autoritate parinteasca unica? Se poate ca in ancheta sociala sa se specifice asta? Pot cere si eu ancheta sociala la el pentru ca sa nu o poata lua la el acasa cand va fi mai mare? (Sta cu chirie)
Imi pare rau pentru cele prin care treceti si mai ales imi pare rau pentru copil.
Imi pare insa bine ca tatal s-a trezit ca vrea sa fie implicat in viata copilului, chiar daca ceva mai tarziu si nu in conditiile ideale. Faptul ca vrea sa fie implicat in cheltuielile copilului poate fi privit ca un semn bun - profitati de asta.
Celulele stem, contul in banca si abonamentul de sanatate raman ale copilului.
Odata stabilita filiatia si trecut tatal in certificatul de nastere al copilului (lucru care se poate face fara actiune in instanta, e nevoie doar de o declaratie la notar din partea dlui ca recunoaste copilul) autoritatea parinteasca se va exercita in comun de cei doi parinti.
Faptul ca v-a inselat nu este un argument pentru exercitarea autoritatii parintesti de catre dvs - aici se iau in calcul doar actiunile care prejudiciaza interesul copilului. Faptul ca v-a mintit iarasi nu e relevant (sincer nu cred ca veti intalni nici o persoana care sa nu fi mintit vreodata).
Plata pensiei in natura este un lucru bun atata vreme cat specificati foarte clar in ce consta respectiva plata in natura si cum se modifica ea de-a lungul timpului.
Incercati sa stabiliti un program de vizita complet, care sa tina cont si de sarbatori si de vacante si de concedii si de zilele dvs de nastere si de ce alte evenimente mai sunt importante pentru dvs de-a lungul unui an.
Ancheta sociala se va desfasura la fiecare parinte in parte, insa nu va faceti mari sperante, este mai mult o formalitate.
Faptul ca sta cu chirie nu e relevant - daca are conditii unde sa ia copilul il va lua (sunt familii care locuiesc cu chirie ani de zile si copiii lor cresc sanatosi si normali, asa ca chiria nu e un factor in sine) si e normal sa aibe si ei timp pe care sa il petreaca impreuna intr-un mediu in care dvs nu sunteti prezenta.
Puteti cere pastrarea numelui actual al copilului - un avocat va va ajuta sa motivati cererea cu cat mai multe sanse de castig. Insa vreau sa va atrag atentia ca numele de familie al copilului nu e foarte relevant pentru binele copilului si ca n-ar trebui sa va faceti prea mult sange rau pe subiectul acesta.
Fie ca-l va chema Popescu, fie ca-l va chema Dobrescu, tot copilul dvs va fi si tot il veti iubi din tot sufletul (si tot va dezvolta de-a lungul anilor trasaturi de caracter in care il veti recunoaste pe tatal lui/ei si pe care va trebui sa invatati sa le acceptati)
Fara ca dvs sa fiti de acord, instanta nu va schimba numele copilului, nu exista niciun motiv intemeiat.
Puteti sa va folositi de acele mesaje . Cereti sa i se respinga cererea in ce priveste stabilirea paternitatii , el putand sa recunoasca copilul ca nu l-a impiedicat nimeni sa o faca., el avand posibilitatea sa recunoasca copilul.
Ce varsta are copilul ?
Puteti cere prin cerere reconventionala sa va plateasca jumatate din cheltuiala cu nasterea si lauzia.
Din cele relatate, deduc că domnul vrea să creeze dependenţa dvs. faţă de el, ştiind că nu puteţi ieşi din ţară fără aprobarea lui, împreună cu copilul şi nici nu vă puteţi stabili în altă ţară, cu serviciul sau prin căsătorie, fără acordul lui.
Din nenorocire, dacă el vrea, va obţine ceea ce-şi doreşte. Ar fi bine să insistaţi pentru autoritatea unică, ţinând cont de dezinteresul său, alte argumente nu prea aveţi, ca de ex. drogatul sau alcoolismul sau violenţa, fiindcă dacă domnul nu a existat în viaţa copilului, nici aceste aspecte nu au existat.
Instanţele nu sunt interesate de aspectul material, iar statul în chirie nu contează, mai mult, eu am demonstrat că domnul tată nu are domiciliu şi instanţa a stabilit ca el să ia copilul în vizită, peste noapte "la locaţia din România aleasă de el"
Nu ştiu de ce au mai cerut şi ancheta psihosocială la domiciliul său ?!
Stiu ca putea face recunoasterea la starea civila (desi nu a cerut asta niciodata), insa ca sa-si bata joc de mine a apelat la instanta. In cheltuieli vrea sa fie implicat numai pentru a face impresie buna judecatorului, dar copilul nu va primi niciun ban.
Pentru mine nu este important ce nume are copilul meu, ci petru el va fi greu sa explice de ce pe mama o cheama intr-un fel si pe el in altul tinand cont ca eu voi fi cea care se va ocupa de gradinita, scoala, etc.
Copilul are aproape un an, iar de cand s-a nascut "tatal" a dat numai 2 SMS-uri. Pot sa cer sa plateasca orice, dar el nu are loc de munca, bani, nimic pe numele lui, asa ca le voi cere degeaba. In ceea ce priveste numele, a cerut asta numai ca sa ma sicaneze. Totul se rezuma la faptul ca dupa ce a plecat din casa mea eu nu l-am mai primit inapoi. Acum se razbuna si foloseste copilul pentru asta. Din pacate nu am cum sa o dovedesc in instanta. Faptul ca are o adresa in buletin si el locuieste la alta adresa, intr-o garsoniera, impreuna cu mama lui care este foarte bolnava are vreo relevanta?
Nu, nu are mare relevanta, insa depinde de conditiile concrete din acea garsoniera precum si de programul exact pe care il cere.
Cat despre nume, nu conteaza ca are nume diferit de mama atata timp cat explicatiile nu vor fi tematoare. Sunt copii cu nume diferite de mama, de tata, sunt atatia copii din parinti despartiti si, daca lise explica exact de unde vine diferenta lucrurile sunt ok pentru copil.
Oricum, daca instanta nu va modifica numele copilului, acesta va avea nume diferit... de al tatalui!
Indiferent cine se ocupa, exista gradinite si scoli care serbeaza ziua tatilor! Exista o varsta la care copiii se lauda cu realizarile parintilor si, in special, ale tatilor, de tipul: Tatal meu e sef!, tatal meu are masina mai mare sau mai rosie!, tatal meu e mai inalt! etc.
Problema copilului cea mai mare e ca nu are tata prezent; daca vrea sa se implice, sunati-l bucuroasa si discutati despre prima data cand vrea sa ia copilul si cum.
Orice opunere a dv. va fi un stres si pentru dv. si pentru copil si o satisfactie si o provocare pentru tata.
Puteti face acest demers al tatalui sa se transforme in ceva frumos si bun. Nu-l descurajati. Invitati-l sa ia parte la viata copilului, in parc, la gradinita, la ziua copilului... invitati-l la stare civila pentru recunoastere, cu mentiunea ca e gratis fata de instanta.
In cel mai prost caz se sperie de raspundere si fuge, dar puteti obtine un tata pentru copilul dv. Lipsa unui parinte din viata copilului e traumatica pentru toata viata lui.
Numele diferit e traumatic doar cativa ani, asta daca parintii nu reusesc sa se mobilizeze si sa-i arate ca e o normalitate si nu un lucru negativ. Dati-i numele dv. impreunate, daca e asa un mare stres. Dar asta obtineti mai degraba la o negociere, discutie, la care si dv. trebuie sa fiti deschisa.
In esenta, daca tatal vrea sa va faca rau si reuseste sa va bucure demersul lui... se pierde scopul. Si, mai ales, daca toata asta ii aduce un beneficiu copilului?