avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Rugaminte - concediu pentru ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Rugaminte - concediu pentru ingrijire copil

Ma adresez dvs, cu rugamintea de a-mi raspunde la urmatoarea intrebare:
Ce conditii trebuie sa indeplineasa o viitoare mamica pentru a putea beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului pana la implinirea varsei de 2 ani in urmatoarea situatie:
- doamna ( emigrant cu drept de sedere din Republica Moldova ) casatorita in Romania de 2 ani, are calitatea de coasigurat din luna martie 2014.
Este insarcinata in luna a II a, si in urma cu o saptamana sotul ei a decedat. Ce trebuie sa faca pentru a putea beneficia de concediu pentru ingrijire copil

Cu speranta ca-mi veti raspunde cat mai pe intelesul meu la intrebarea adresata dvs, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:13, 12 Septembrie 2014
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale sau statutul de coasigurat , singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010 - de exemplu, ati beneficiat de indemnizatia de somaj, pensie de invaliditate, concedii medicale, concediu pentru cresterea copilului , concediu fără plată pentru creşterea copilului etc.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1^1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
...

art.12 (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina fara indemnizatie dcxkmc dcxkmc Buna ziua, daca ma puteti ajuta, eu lucrez doar de 4 luni, iar sotia mea in ultimele 12 luni a avut o perioada de 6 luni in care nu a lucrat in Romania, iar ... (vezi toată discuția)
Angajare jumatate de norma aniss46 aniss46 Buna ziua, spuneti-mi va rog care este subventia pentru crestere copil a unui angajat cu jumatate de norma! multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 2014 (adeverinta stagiu de cotizare) irinacirjaleanu irinacirjaleanu Rog sa mi se explice, daca la casa de pensii nu am declarat tot venitul din luna 11 si 12(nastere copil) anterior nasterii copil, sunt afectata la calcul ... (vezi toată discuția)