avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Examen pentru permis retinut pentru straini
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Examen pentru permis retinut pentru straini

Buna ziua. As vrea sa stiu daca cererea pentru a beneficia de o scurtare din perioada retinerii permisului este valabila si pentru strainii. In cas afirmativ cu trebuie sa procedez? Mersi mult.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:53, 15 Septembrie 2014
Se pare ca pentru cetatenii straini nu este valabila solcitarea pentru reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile.
Probabil pentru ca nu au ceva ce au conducatorii auto romani. In plus ori in minus!

Un topic pe acest subiect a fost intens dezbatut aici
www.avocatnet.ro/content/for...
iar rezultatul final a fost ca nu a trebuit sa dea testul 13/15 ptr reducerea periaodei si a ridicat permisul dupa trecerea perioadei de suspendare de 60 zile cat i-a fost retinut permisul.
Chiar..ma gandeam ca nu se fac deosebirii..
iar..credeti ca totusi as putea incerca? Permisul mi-a fost retinut pentru 90 de zile si imi trebuie ca sa muncesc.. lucrul care ma enerveaza cel mai mult este ca amenda este consecinta depasirii vitezei maxime (70 kh) intr-o strada noua si mare (la intrare la Timisoara dinspre aeroport..) care mai degraba aseamana cu o autostrada in comparatie cu toate celelalte pline de gropi din jurul Timisoarei in care viteza ajunge pana la 100.. as putea face ceva? mersi mult de atentie..
Aveti cetatenie romana sau straina?

Pana la urma nu conteaza, in oug195 nu se face referire la cetatenie ci doar la "conducatorul auto".

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Sfatul meu este sa depuneti cerere pentru reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile conform prevederilor art. 104 din oug 195 iar daca vi se respinge cererea amenintati cu sesizarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si solicitati audienta la comandant.
[ link extern ] /

Atentie, in art. 104 se face referire la seful politiei rutiere din IGP, inseamna ca cetatenii straini trebuie sa depuna cererea la IGP si nu la seful politiei rutiere judetene sau al mun. Bucuresti.

Inainte de a depune cererea intrebati la politia rutiera unde trebuie depusa cererea ptr a nu pierde timpul asteptand raspuns.
Sunt italian iar ma aflu in Romania de o luna de zile..deci nu prea stiu cum sa ma misc.. ce este IGP? Iar este o perioada maxima de timp in care trebuie depusa cererea? Cererea e una tip sau trebuie s-o scriu eu? Permisul mi-a fost retinut deja iar maine este ultima mea zi disponibila ca sa conduc dupa cum scrie pe dovada..(cele 15 zi cu drept de conducere)
Inainte de toate trebuie sa faceti cerere la politia rutiera care v-a retinut permisul sa nu il trimita la Inspectorul General al Politiei si apoi autoritatii emitente din tara de origine, asta este procedura.

hg1391- regulament de aplicare a OUG195 (codul rutier)

Art. 212. – (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii, de catre titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sanctiunii contraventionale complementare.
(2) Când dovada înlocuitoare este eliberata fara drept de circulatie, permisul de conducere si copia procesului-verbal de constatare a contraventiei se trimit unitatii de politie prevazuta la alin.(1) în cel mult o zi lucratoare de la data constatarii faptei.
(3) Pâna la împlinirea termenului prevazut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, poate solicita ca, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.

Ati fost informat de catre politistul care v-a retinut permisul despre aceasta posbilitate?
Banuiesc ca nu.

Ideea este ca pentru straini nu se aplica reducerea perioadei de suspendare pentru ca testul 13/15 trebuie sustinut la politia rutiera care il are in evidenta. Si cum nu sunteti in evidenta niciun serviciu de politie rutiera din Romania nu aveti cum sa sustineti testul 13/15.

art.219-
(3) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie de catre contravenient se efectueaza de catre serviciul politiei rutiere care îl are în evidenta, în cazul în care sanctiunea a fost aplicata ca urmare a savârsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupa caz a fost majorata cu 30 de zile.
(4) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie consta în completarea unui test grila, ce contine 15 întrebari din legislatia rutiera. Este declarat „promovat” persoana care a formulat raspunsul corect la cel putin 13 întrebari.

Pentru a reintra in posesia permisului aveti posibilitatea sa solicitati restituirea permisului conform art. 220 alin (1) pe motiv de parasire a teritoriului Romaniei iar politia romana va informa politia din tara de origine despre suspendare urmand sa vi se suspende permisul cand veti ajunge acolo.

Iesiti din Romania pentru cateva ore si apoi va reintoarceti.;)
Mergeti la shopping pana in Serbia la Belgrad sau in Ungaria la Szeged.

Art. 220. – (1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, împotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare înainte de data parasirii teritoriului României.
(2) În situatia restituirii permisului de conducere potrivit alin.(1), seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române comunica sanctiunea aplicata autoritatii straine care a eliberat documentul.

Alte discuții în legătură

Mi s-a suspendat 90 zile in romania permisul obtinut in spania cosmin_leonard cosmin_leonard in uma cu 3zile mi sa retinut permisul de conducere pe teritoriul romanie ,mergand prin localitate am fost surprins cu viteza de 103kmh,intrebarea este cum pot ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis ContSters42601 ContSters42601 Un conducator auto este prins de radar cu peste 50 km la ora fata de viteza legala in localitate, semneaza P.V., i se suspenda permisul 3 luni, primeste ... (vezi toată discuția)
Suspendare carnet de conducere cetatean strain - ce trebuie facut dupa ce ai pierdut in instanta? cristinafeb cristinafeb Buna ziua, Va rog sa fiti amabili sa ma ajutati cu niste sfaturi in legatura cu o speta in materia contraventiilor de ciruclatie cu suspendare carnet de ... (vezi toată discuția)