Buna ziua! Cand se poate spune ca obtinem bani fructificandu-ne drepturile de autor?? Am cautat in legea 8 si nu am gasit mai nimic... nu se face referire exacta la modalitatile prin care avem voie sa obtinem bani din drepturi de autor... De exemplu daca am un blog si pe blogul acela pun diverse articole interesante si apoi adaug si niste reclame se considera ca banii obtinuti din reclame sunt bani obtinuti din drepuri de autor sau altceva? Adica ma intreb cum se poate plati impozit la stat in conditiile acestea? Din sapaturile care le-am facut pe net... cel mai probabil aceasta situatie se incadreaza la venituri din activitati independente si cred ca cel mai probabil ar trebui sa se incadreze ori la venituri din drepturi de autor... ori la venituri obtinuti din alte surse... Ma gandeam ca poate ar trebui sa iau in considerare si activitatile comerciale dar din nou dupa ce am citit noul cod civil... se vorbsete despre "profesionisti" care exploateza "intreprinderi"... :) nu cred ca este chiar situatia in care se afla blogerii cu venituri din reclame...
Drepturile de autor provin din vinderea operelor personale (texte, desene, picturi, fotografii, sculpturi, etc.). Dvs. nu castigati din vinderea operelor proprii ci prin a participa la a face reclama prin internet. Adica nu va vindeti websiteul (cu textele si fotografiile de pe el) ci prezentati pe el reclame.
Venituri e clar ca sunt si nu sunt din drepturi de autor. Daca e activitate comerciala sau castiguri suplimentare, depinde de marimea castigului, in orice caz trebuie sa va raportati cinstit veniturile la fisc pentru a va plati taxele.