avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Securitatea si sanatatea in munca - Cine poate face ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Securitatea si sanatatea in munca - Cine poate face evaluarea riscurilor profesionale ?

SSM evaluarile la risc , este obligatoriu sa se faca numai de catre evaluatori autorizati ?
Lucratorul desemnat dintr-o societate, daca nu are competenta de evaluator la risc si face evaluarea la risc (ex. la substante chimice), la un control ITM pot sa fie pro
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:12, 15 Septembrie 2014
Legea nu prevede ca evalarea riscurilor sa fie facuta de catre persoane autorizate ci doar ca angajatorul sa fie in posesia unei evaluari. Daca lucratorul desemnat stie, se pricepe sa faca evaluarea riscurilor, atunci poate sa o faca fara probleme, ITM nu are ce sa spuna !
De regula, in practica, evaluarea de risc/ actualizarea si completarea evaluarii de risc se poate face la nivelul firmei de catre o comisie numita prin decizia scrisa a angajatorului.
Din comisie fac parte: un cadru cu functie de conducere (director tehnic, de exemplu, in cadrul firmei, seful serviciului intern de prevenire si protectie/ lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie, conducatorii locurilor de munca, lucratori din cadrul locurilor de munca/ posturilor de lucru in care se evalueaza riscurile profesionale, alti specialisti din cadrul firmei (laborator toxicologie, PSI-SU, mediu, calitate, ISCIR, transporturi, etc.).
Se intocmeste un program pentru desfasurarea activitatii de evaluare a riscurilor, care se aproba de catre angajator.
Materialul final privind evaluarea riscurilor profesioale se semneaza de catre toti membrii comisiei, se analizeaza in organismul tehnic existent la nivelul firmei (conform organigrama) si se aproba de catre angajator. Acest material devine astfel, oficial, la nivelul firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluarea nivelului de risc pentru ajutori la prepararea prod alim Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua, ma poate ajuta si pe mine cineva cu evaluarea nivelului de risc pentru ajutori la prepararea produselor alimentare de tip fast-food?Va multumesc (vezi toată discuția)
Evaluarea factorilor de risc pe locurile de munca? razvan8725 razvan8725 Evaluarea factorilor de risc pe locurile de munca trebuie facuta de o persoana autorizata sau poate fi facuta si de inspectorul de securitate si sanatate in ... (vezi toată discuția)
Completare fise de instruire privind ssm vanatorul vanatorul Buna ziua, Daca in cadrul unei societati mici (aprox. 25 pers.) in domeniul comertului, exista o persoana incadrata, cu norma intreaga, ca inspector in ... (vezi toată discuția)