avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti daca as putea sa fac cerere pentru a incasa eu pensia de urmas pe care fiul meu nu mai are dreptul s-o mai primeasca din cauza ca si-a terminat studiile, dar eu nu am nici un venit in acest moment.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: bordeus , utilizator 15:14, 18 Septembrie 2014
Precizati:
Barbat,femeie,luna si anul nasterii.
femeie, 07.04.1964
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.


2. - Pentru o femeie nascuta in aprilie 1964 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 7 luni.
- Daca nu va incadrati in prevederile art.86 atunci veti beneficia de pensia de urmas la varsta de 62 de ani si 7 luni, in noiembrie 2026 cand veti putea alege intre pensia proprie sau pensia de urmas.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas,sot decedat in 1991 aloaurica aloaurica sora mea nascuta in 1964.Vechime in munca 11 ani conditii normale.Sotul a decedat in 1991(nu stiu ce vechime in munca a avut).Intrebare ? Sotia va beneficia ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas cornelianedelcu cornelianedelcu Buna ziua, As dori sa ma lamuriti daca sotie pensionata medical revizuibila anual ,varsta 57 ani poate beneficia de pensie de urmas in urma decesului sotului ... (vezi toată discuția)
Pensii de urmas Ciobanu-Emilia Ciobanu-Emilia Care sunt conditiile la care sotia poate beneficia de pensie de urmas in urma decesului sotului si la ce varsta poate primi pensia?Mentionez ca am 55 de ... (vezi toată discuția)