avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract arenda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract arenda

Buna ziua,

Am un teren care este dat, cu contract pe 10 ani, in arenda la o asociatie agricola. Contractul expira in 2018 iar eu am nevoie a-mi lua pamantul inapoi in acest an deoarece vreau sa ma ocup personal de el si sa accesez fonduri europene.
Ce pot face in acest caz?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: robertnnn , utilizator 19:18, 18 Septembrie 2014
Buna ziua!
Cititi atent contractul si identificati toate modalitatile de incetare, poate aveti totusi reglementata denuntarea unilaterala. Daca nu exista stipulata nici o alta modalitate in afara de cea prin ajungere la termen si daca nici nu puteti invoca un caz de reziliere (o culpa a arendasului in executarea contractului), incercati sa mergeti la arendas si sa negociati incetarea prin acordul partilor.

Spor si voie buna!
Va multumesc pt raspuns!

Ar fi 2 chestiuni de care cred ca ma pot lega:

1.
a) "Plata arendei în naturã se face imediat dupã recoltarea culturii, dar nu mai târziu de 45 de zile."
b) "Plata arendei în bani se face la un pret stabilit prin întelegerea pãrtilor. Plata se face pânã la 45 de zile de la recoltarea produsului respectiv. Plata în bani se va face direct la sediul arendasului sau prin mandat postal la adresa arendatorului."

Aici mi se pare cam ambigua exprimarea, adica de unde se stie cand s-a terminat de recoltat cultura? Arendasul poate spune ca inca nu a terminat de recoltat si te poate tine mult si bine pana la plata arendei fie ea in produse sau bani. Ar fi trebuit mentionat undeva care este data maxima la care se poate face recoltarea.


2. Am citit in contract ca in caz de vanzare a terenului arendasul are drept de preemtiune si atunci m am gandit la urmatoare variante: pun pamantul la vanzare (parca trebuie publicat anuntul si intr-un ziar de mare tiraj), cer un pret foarte mare, arendasul refuza a-l cumpara si eu vand pamantul unui membru al familei si asa am scapat de contract.


Ce ziceti, ar merge?

O zi buna va doresc!
Buna ziua din nou!
Din pacate, daca se indeplinesc conditiile prevazute de art 1811 Cod Civil, contractul de arendare este opozabil si dobanditorilor, prin urmare varianta 2 nu va ajuta in nici un fel.
Pe varianta 1 ar fi sansa, dar trebuie sa faceti proba ca arendasul a depasit termenul de 45 de zile.
Recomandarea mea este de a vorbi si arendasul si de a agrea incetarea contractului inainte de termen, eventual(dar nu neaparat) cu plata unor daune-interese, incetare pe care o veti consemna intr-un act aditional la contract.

Spor si voie buna!
Neindeplinirea unei cauze contractuale (neplata in termen de 45 de zile de la recoltare, conform contractului) atrage anularea de drept a contractului de arenda?
*Aceasta clauza este prevazuta in contractul de arenda incheiat intre mine si arendas.

In acest caz care ar fi pasii de urmat? Notificare prin notar/avocat/facuta de mine?

Orice informatie este bine venita.

Stima,
Buna ziua din nou!
Cazul expus de dumneavoastra NU atrage nulitatea, ci poate atrage rezilierea contractului.
Conform art 1552, alin 1, din Codul Civil "Rezoluţiunea sau rezilierea contractului poate avea loc prin notificarea scrisă a debitorului atunci când părţile au convenit astfel, când debitorul se află de drept în întârziere ori când acesta nu a executat obligaţia în termenul fixat prin punerea în întârziere."

Recomandarea mea: redactati o adresa in care invocati neexecutarea obligatiei sale principale si notificati, pe cale de consecinta rezilierea contractului, o autentificati si o remiteti cu recomandata de primire arendasului.
Atentie, conform art 1552 alin 3 din Codul Civil "În toate cazurile, declaraţia de rezoluţiune sau de reziliere se înscrie în cartea funciară ori, după caz, în alte registre publice, pentru a fi opozabilă terţilor."

Arendasul poate ataca insa decizia unilaterala de reziliere.... nu stiu daca si cum ati reglementat punerea in intarziere, pactul comisoriu etc...Chiar nu aveti nimic-nimic precizat cu privire la rezilierea contractului?
Pentru a analiza cat se poate de obiectiv pasii care trebuie urmati si, implicit, sansele fiecarei actiuni pe care o veti intreprinde, trebuie analizat contractul.

Daca sunteti hotarat sa incetati contractul si daca nu exista posibilitatea incetarii contractului cu acordul partilor, luati contractul si mergeti la un avocat.

Spor si voie buna!
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2014
MihaiPetru, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata impozit arenda adipetroiu adipetroiu Buna Seara! Am un teren in arenda si am fost sa-mi ridic banii, am fost pus sa semnez acel act aditional, neexplicandu-mi ca exista 2 posibilitati de ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de arendă. bună ziua am incheiat anul trecut ... andreiandrei andreiandrei Reziliere contract de arendă. Bună ziua Am incheiat anul trecut un contract de arendă pentru un teren arabil. În contract este scris ca arendașul ... (vezi toată discuția)
Arendasul nu plateste arenda gabi246 gabi246 Buna ziua, Doresc si eu, daca se poate, cateva sfaturi in urmatoarea situatie: cu trei ani in urma am arendat unei firme cateva hectare de pamant. Acest lucru ... (vezi toată discuția)