avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributie CASS pt PFA sistem real
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributie CASS pt PFA sistem real

Buna ziua,
ma aflu in situatie in care am nevoie de o adeverinta de asigurat de la CASMB pt o internare in spital. Cei de la casa de asigurari spun ca trebuie sa am achitate toate contributiile lunare de cand sunt eu PFA (martie 2012) și până acum, baza de calcul fiind salariul minim pe economie, plus 6 luni înainte să devin PFA, ca și persoană fără venituri. Suma totală este în jur de 1100 ron.
1. Am citit că pt PFA în sistem real plateste CASS, in procent de 5,5%, la veniturile nete, și nu la salariul minim pe economie. Așa este? Dacă da, ce și unde spune exact legea?
2. Dacă eu nu pot, nu am de unde plăti suma de 1100 ron, mi se refuză efectiv accesul la serviciile de spitalizare?
Cel mai recent răspuns: melania_14 , utilizator 11:23, 18 Septembrie 2014
Nu vi se refuza serviciile dar sunt contracost.
Ca sa beneficiati de servicii achitate de Casa de Sanatate trebuie sa fiti asigurat.

Cass la PFA se plateste la venitul realizat.
1) Cei de la casa de sanatate v-au calculat corect, conform Ordin Nr. 617 din 13 august 2007, SECTIUNEA a 2-a, ART. 8
(2) In cazul in care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, la finele anului, inregistreaza pierderi sau realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna si se achita in termenul prevazut la alin. (4)
.

2) Daca este urgenta nu vi se refuza dreptul la spitalizare. In cazul in care nu este urgenta mai bine platit cei 1100ron, daca va internati in spital tre sa platiti tot (medicamente, zile de internare..etc) si nici nu beneficiati de retete gratuite sau compensate
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2014
melania_14, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass pentru pfa care este si salariat tazyx tazyx Daca sint angajat cu CM dar detin si un PFA care mai face complet aleator cite o factura ( sa zicem una la 4-6 luni ), cum calculez si platesc CASS-ul ... (vezi toată discuția)
Pfa plata cass CONSULTING ABM CONSULTING ABM Daca poate cineva,va mai rog sa ma ajutati cu un raspuns. Cum am mai spus, sunt pensionara la limita de varsta si sunt PFA. Intrebarea mea este; trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Nu am niciun venit, am dreptul la spitalizare sau retete compensate? crdana crdana Va rog daca puteti sa-mi spuneti daca am dreptul la spitalizare sau retete compensate. Am platit asigurari de sanatate timp de 20 ani. De trei ani nu am mai ... (vezi toată discuția)