avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor de inmormantare

tatal meu adecedat in urma cu 4 luni,am incercat la primaria din localitate pt ajutor de inmormantare si nu mi s-a acordat,trebuie sa precizez ca tatal meu era pensionat pe caz de boala, am sunat la casa de pensii si mi s-a spus ca nu mi se acorda nici un ajutor deoarece nu este pensionarul lor.In aceste conditii si dupa acest interval de timp mai pot face ceva?Unde sa apelez?Eu am suportat cheltuielile de inmormantare si am facturi.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 11:01, 23 Mai 2009
Adresati-va cu cerere scrisa la care atasati certificatul de deces si actele doveditoare a relatiilor de rudenie si cheltuielilor de inmormantare, Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale, sunteti in termenul legal si aveti dreptul la acest ajutor potrivit urmatoarelor temeiuri juridice:
Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale:
Art. 126. - (1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, oricare persoana care face aceasta dovada.
Art. 128. - Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor inmormantare ankai ankai Buna ziua. Tatal meu a decedat in anul 2015, insa in momentul decesului nu era pensionar si nici nu era angajat. S-a aflat in intretinerea mea iar ... (vezi toată discuția)
Drept financiar Falucian Adina Falucian Adina În cazul decesului tatălui meu pensionar , eu ca angajat am dreptul la o anumita suma din partea angajatorului meu ? (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare Bibi60 Bibi60 Buna seara, Soacra mea a decedat ,de inmormantare s- a ocupat o firmă de pompe funebre, urmând să ridice ajutorul de înmormântare de la primărie. O ... (vezi toată discuția)