avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier, intelegere verbala, ulterior refuz ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier, intelegere verbala, ulterior refuz semnare act amiabil

Buna ziua,
Am avut un mic accident rutier, am facut copie dupa asigurare, accidentul fiind produs vineri 20 iunie 2014.
Soferul vinovat refuza ulterior sa mai semneze actul amiabil.
Initial s-a prezentat si el la Politie mi-a dat asigurarea, am facut o copie, asigurarea este valabila pana in data de 18 februarie 2015. A zis ca semneaza amiabilul la un service autorizat pe care sa-l gasesc eu. Am gasit service-ul si i-am telefonat sa vina sa semneze amiabilul in fata celor de la service. Stupoare insa: soferul vinovat s-a razgandit si nu mai vrea sa auda de niciun amiabil. Cei de la service au zis ca in acest caz le-ar fi suficient, in loc de actul amiabil, procesul verbal de constatare de la Politie, dar trebuie sa treaca 24 de ore. A 2 a zi fix dupa 24 de ore si cateva...minute am facut plangere la Politie. Politia a zis ca in 30 de zile imi da un raspuns. Dupa 30 de zile mi-au zis ca soferul vinovat nu mai raspunde la telefon si ca il citeaza cu mandat la domiciliu, sa vina la Politie ca trebuie sa dea declaratie altfel nu se poate incheia procesul verbal de constatare. De atunci au trecut 3 luni si il tot citeaza pe soferul vinovat si nu mai da de el parca a intrat in pamant.
Politia imi spune ca sa am rabdare ca timp de 6 luni il tot citeaza la domiciliu dar trece timpul si expira asigurarea vinovatului si atunci ce fac suport eu paguba fauta de altul? Pana unde se poate merge cu asemenea caractere de oameni?
Cat timp trebuie sa mai induram asemenea fapte?
O judecata la tribunal cred ca nu ar avea rost deoarece eu nu am martori si nici dovezi cu exceptia a 2 poze una cu soferul vinovat vorbind la telefon si una cu numarul de inmatriculare al masinii lui.
Doresc sa stiu ce as putea sa (mai) fac in situatia descrisa?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Nu mentionati daca ati fost si la asiguratorul celuilalt cond. auto vinovat si daca s-a efectuat constatarea avariilor la masina dvs. si s-a deschis dosar de dauna.
Sa speram ca ati facut acest lucru, intrucat dauna trebuie anuntata imediat, altfel , mai tarziu, chiar daca veti avea acceptul vinovatului si actul de la politie, e posibil sa va trimita cei de la asigurari la plimbare.
Soferul vinovat are masina inmatriculata in Bulgaria cu asigurare perfect valabila pana in 18.feb.2015. Asiguratorul din Romania care preia cazurile ,,bulgaroaicelor” era in luna iunie APRIL BROKER. Acesta a verificat asigurarea vinovatului si mi-a confirmat ca este valabila. De asemenea mi=a recomandat sa gasesc un service local care sa ma indrume ce trebuie fac. Am gasit service-ul si acestia mi-au spus cele 2 variante
1) Fie cu semnarea actului amiabil de catre vinovat, la service in prezenta celor de acolo;
2) Daca vinovatul nu vine la service sa semneze in fata lor amiabilul eu sa fac plangere la Politie dupa 24 de ore, lucru care l-am facut.
Mentionez faptul ca eu am declarat la Politie initial accidentul completand acel formular de declaratie inclusiv cu schita accidentului. Acum Politia imi spune ca nu il mai gaseste pe vinovat desi acesta a venit si el la Politie in ziua accidentului insa Politia nu i-a luat atunci declaratie, subofiterul crezand probabil ca vinovatul va semna amiabilul.
Iar acum vinovatul e de negasit. Sau Politia nu e in stare sa-l gaseasca. Nu stiu ce sa fac. As dori un sfat concret. Sper ca speta mea este acum destul de clara. Astept un raspuns.
Va multumesc.
De ce ati ajuns la politie ca sa semneze amiabilul? Amiabilul se semneaza la fata locului. La politie mergi daca nu ai amiabilul si de acolo obtii doar dovada de reparatie. Nu inteleg de ce v-ati incurcat?
Domnule avocat,
Cred ca nu ati inteles bine speta mea sau nu ati citit bine ambele comentarii ale mele.
La Politie am fost sa declar accidentul. Initial vinovatul nu a vrut sa semneze amiabilul.
Apoi a venit si el la Politie, m-au chemat si pe mine, vinovatul mi-a dat asigurarea, am facut o copie, mi-a zis sa caut un service autorizat si ca va veni acolo sa semneze amiabilul. Intre timp vinovatul a plecat, fara ca Politia sa ii ia si lui declaratie, crezand ca acesta va semna amiabilul. Am gasit service autorizat, si cei de la service au zis sa vina si vinovatul ca sa semneze in fata lor amiabilul. Am pus mana pe telefon si l-am sunat pe vinovat, insa acesta nu a mai vrut sa vina la service sa semneze amiabilul. Atunci cei de la service au zis ca trebuie sa treaca 24 de ore si eu sa merg din nou la Politie sa fac plangere si sa iau de la Politie Proces Verbal de Constatare dupa care sa vin din nou la service si imi vor repara masina. Asa am facut.
Si acuma Politia nu il mai gaseste pe vinovat, parca a intrat in pamant. De 3 luni il tot citeaza la domiciliu intr-o comuna la 60 de km prin seful de post si vinovatul nu se prezinta la Politie, nu mai e de gasit. Politia zice ca nu poate incheia Proces Verbal de Constatare decat dupa ce ii ia declaratie vinovatului si ca trebuie sa treaca 6 luni. Nu stiu de ce trebuie sa treaca 6 luni, poate o fi ceva prin legislatie. Vinovatului ii expira asigurarea pe 18.feb.2015.
Pe 20.dec.2014 se implinesc cele 6 luni.
Acuma e clara speta mea? Ce sfat imi dati?
Va rog, daca se poate.
Inca o data cu multumiri.
P.S. Sper ca nu mai aveti alte intrebari suplimentare!
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Am învățat o povață pe timpul comunismului, care este mult mai valabilă acum în democrația capitalistă. ”Legea este ca o barieră. Cățeii trec pe dedesubt, dulăii sar pe deasupra, iar boii stau la ea.” Puneți-o ca motto undeva la vedere în casă. Vă va prinde bine pe mai departe în viață. Ați intrat în hora hârtiilor pe muzica sistemului. De regulă omul obișnuit abandonează sau iese terminat din acest dans.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedează în cazul unui accident ușor, cu pagube materiale mici? ContSters442557 ContSters442557 In cazul in care sunt lovit in trafic si accidentul e unul usor cu pagube mici ,eu decid sa declar accidentul la politie stiu ca in 24 de ore. Am cateva ... (vezi toată discuția)
Accident auto: vinovatul nu s-a prezentat la politie pentru declaratie axandrel axandrel Buna ziua, As avea nevoie de o lamurire cum ar trebui sa procedez in cazul situatiei de mai jos. Sotia mea a gasit masina lovita in parcarea unui ... (vezi toată discuția)
Accident masina soferul nu se poate prezenta imediat la asigurator macosx macosx Am avut un accident usor duminica seara iar soferul masinii lovite de mine nu se poate prezenta acum la asigurator pretinzand ca este plecat din zona. ... (vezi toată discuția)