avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reconstruirea unui perete cu autorizatie de reparare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reconstruirea unui perete cu autorizatie de reparare sau de modificare

Buna ziua!

Detin o constructie veche de peste 40 de ani (magazie de lemne din caramida, cu fundatie) realizata pe hotar.
Intrucat peretele care se afla pe hotar (ajutat fiind si de catre vecini) este in pericol de a se darama oricand - are gauri foarte mari, daca il impingi, cade - intentionez sa il daram si sa ridic altul in loc. Acoperisul va ramane suspendat in tot acest timp, deci nimic altceva nu se va schimba (apa este, evident, catre mine).
Nu voi cere accesul in curtea vecinului, ci voi face totul prin curtea mea.
Intrebarea este: avand in vedere ca voi modifica un singur perete (daram pe cel existent si ridic altul in loc), pot face acest lucru obtinand o autorizatie de modificare? Doresc acest lucru pentru ca o autorizatie de construire nu as putea obtine avand in vedere ca nu am cadastru, iar lucrarile trebuie facute repede, cat inca mai este vreme buna.
Mentionez ca vecinii nu sunt oameni de inteles, nu as risca sa fac reparatia fara autorizatie pentru ca m-ar reclama. Ei au devenit vecinii nostri in urma cu 20 de ani, cand constructie era deja, de foarte mult timp, ridicata. Am nevoie de vreun acord din partea lor?
Primaria refuza sa-mi elibereze autorizatie de modificare pentru ca sustine ca ceea ce fac eu nu este o modificare, ci o constructie.
Art2, alin (4) din Legea 50/1991 prevede lucrarile care se pot realiza cu o autorizatie care sa nu necesite documentatii de urbanism, iar din definitia "Lucrarilor de modificare" rezulta ca acestea sunt lucrari de interventii asupra elementelor constructive, structurale si/sau nestructurale, avand ca efect modificarea totala sau in parte a acestora privind planimetria sau volumetria.
Nu prea stiu ce implica modificarea planimetriei. Este posibil sa realizez reparatia in baza unei astfel de autorizatii?
Lucrarea nu suporta amanare, inginerul de la Primarie a constatat deja acest lucru.
Multumesc!

Daca mesajul nu a fost postat in sectiunea corespunzatoare, rog moderatorii sa il mute.
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2014
bgm1, utilizator
Cel mai recent răspuns: bgm1 , utilizator 14:08, 28 Septembrie 2014
Solicitati autorizatie de reparare si protejare a constructiei deja existente.
In baza legii 50/1990 se emite autorizatie de construire fara documentatii de amenajare a teritoriului si de urbanism se aproba pentru:
a) lucrari de modificare, de reparare, de protejare, de restaurare si de conservare a cladirilor de orice fel, cu conditia mentinerii aceleiasi functiuni, a suprafetei construite la sol si a volumetriei acestora;
b) lucrari de reparare privind cai de comunicatie, dotari tehnico-edilitare si altele asemenea, fara modificarea traseului si, dupa caz, a functionalitatii acestora;
c) lucrari de reparare privind imprejurimi, mobilier urban, amenajari de spatii verzi, parcuri si gradini publice, piete pietonale si celelalte lucrari de amenajare a spatiilor publice;
d) lucrari de cercetare si de prospectare a terenurilor - foraje si excavari -, necesare în vederea efectuarii studiilor geotehnice, exploatarilor de cariere, balastierelor, sondelor de gaze si petrol, precum si altor exploatari;
e) organizarea de tabere de corturi.
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Am solicitat deja si mi-a fost refuzata pe motiv ca in momentul in care reconstruiesc acel perete am nevoie de autorizatie de constructie, iar nu de reparatie.

Le-am prezentat exact acest articol de lege si mi-au spus ca nu se aplica in cazul meu intrucat demolarea si ridicarea unui perete in acelasi loc inseamna ca eu construiesc, iar nu repar.
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2014
bgm1, utilizator
Consider ca este clar ca doriti sa reparati un perete la acea constructie, nu sa o reconstruiti in totalitate, mentineti amplasamentul , mentineti aceleasi functiuni, precum si volumetria . Deci nu vad cum ar putea fi refuzata acea cerere.
Va multumesc frumos!
In aceste conditii, incep sa cred ca este vorba de rea-vointa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reconstruirea unui perete cu autorizatie de reparare sau de modificare bgm1 bgm1 Buna ziua! Detin o constructie veche de peste 40 de ani (magazie de lemne din caramida, cu fundatie) realizata pe hotar. Intrucat peretele care se afla pe ... (vezi toată discuția)
Construire cabana apicola din lemn Valeriano Valeriano Buna dimineata. Posed un teren extravilan de 15 ari si doresc sa-mi construiesc pe acest teren o cabana apicola din lemn. Am inteles ca daca se construieste pe ... (vezi toată discuția)
Este voie sa se schimbe destinatia acoperisului in mansarda fara autorizatie de constructie? SuperMAN SuperMAN Parintii mei au construit un garaj cu acoperis inalt care ulterior l-au transformat in mansarda dar fara sa modifice structura de rezistenta a garajului si ... (vezi toată discuția)