avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vanzare masina, omisiune inscriere vanzare pe ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vanzare masina, omisiune inscriere vanzare pe certificatul de inmatriculare

Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: mi-am vandut masina vineri (26.09.2014) si totul a decurs normal cu o singura exceptie, nu am facut mentiunea pe certificatul de inmatriculare "instrainat catre..." ; in rest s-a intocmit contract de vanzare-cumparare, fisa de inmatriculare, am facut radierea fiscala si am si certificatul de atestare fiscala; i-am predat cumparatorului actele si cheile masinii si asta a fost. Dupa cateva ore de la vanzare am realizat ca am omis sa fac mentiunea respectiva pe certificatul de inmatriculare. L-am sunat imediat pe cumparator insa acesta, in ciuda insistentelor mele, nu a fost de acord sa fac acea mentiune pe spatele certificatului de inmatriculare; si din cate am inteles din diverse surse asta nu este deloc un lucru bun pentru ca ma pot astepta la surprize diverse de genul amenzi pentru radar sau rovinieta. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in aceasta situatie pentru a ma feri de eventualele neplaceri si daca pot face cumva sa instiintez Politia Rutiera, Serviciul Inmatriculari, CNADNR, etc. despre faptul ca eu nu mai sunt proprietarul masinii (mentionez ca am copie dupa C.I. a cumparatorului). Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: gabeea , utilizator 14:55, 3 Octombrie 2014
Obligatia legala a cumparatorului este ca in termen de 30 de zile de la incheierea documentului de achizitie bun mobil sa finalizeze procedura de inmatriculare-sub sanctiunea suportarii consecintelor legale
Dv aveti dreptul sa informati oficial SPR evidenta auto local ,inclusiv CNADR despre tranzactionarea auto proband cu documentul incheiat cu cumparatorul
Si eu am fost fix in aceeasi situatie si am primit o amenda de rovinieta (oricum mentiunea instrainat de pe talon nu te scuteste de o posibila amenda de rovinieta, doar ii face lui probleme daca e oprit in trafic). Astfel, am mers la serviciul de inmatriculari cu:

-copie contract vanzare-cumparare
-copie dovada radiere fiscala
-copie buletin(doar al meu pt ca nu aveam copia cumparatorului dar nici nu mi s-a cerut)
+acolo iti vor spune ca trebuie sa faci o cerere scrisa de mana, eu a trebuit sa o fac in felul urmator: (o postez, sper sa fie de folos celor in aceasta situatie)

Domnule comandant,

Subsemnatul,…., domiciliat in….,str…………., declar ca am vandut autovehiculul marca…..,nr de inmatriculare…., nr de identificare….., culoarea….., subnumitului….., domiciliat……, in data de….., conform contractului de vanzare-cumparare anexat.

Solicit mentiuni in baza de date.
Atasez urmatoarele documente :…….(cele mentionate mai sus)

Data Semnatura


Asta e procedura concreta care trebuie urmata cat mai repede pentru a evita neplaceri cum am patit eu care am umblat la tribunal sa contest amenda(in contextul in care am vandut masina de un an). Din moment ce cumparatorul refuza categoric mentiunea instrainat, este aproape clar ca nu are de gand sa o inmatriculeze pe numele lui.
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2014
gabeea, utilizator
Multumesc mult pentru sfat. La fel o sa procedez si eu... Maine sigur sunt la inmatriculari!
Buna ziua! Revin cu povestea zilei de ieri... M-am prezentat la D.R.P.C.I.V. Bucuresti cu cererea si actele pe care le-a postat gabeea mai sus, si ii multumesc inca o data pentru sfat, si doamna de la informatii mi-a spus asa: cererea este ok, actele sunt ok, dar trebuie sa ma prezint cu acestea dupa 30 de zile de la vanzare, de fapt, in a 31-a zi. Pana atunci sunt pasibil de amenzi radar sau rovinieta, dar m-a asigurat doamna de la info ca se contesta usor cu contractul de vanzare-cumparare si certificatul fiscal; sper totusi sa nu fie cazul. Le doresc mult succes celor care sunt in aceasta situatie!
Imi cer scuze, cred ca te-am indus un pic in eroare pt ca nu am fost atenta ca doar ce ai vandut masina..asa e, in mod normal el are la dispozitie 30 de zile sa o inmatriculeze, dar mai bine sa stii din timp ce ai de facut. nici eu nu stiam de notificarea asta care se face la politie, mentiunea de instrainat e cu dus si intors pt ca unii oricum nu prezinta actele, asa ca sper ca postarile de mai sus sa ajute si alte persoane :)

Alte discuții în legătură

Nelamuriri procura speciala pt "evitarea" taxei de mediu. Rih85 Rih85 Buna ziua. Am o nelamurire cu privire la ce am facut (sper sa nu fie prea tarziu) in urma cu 4-5 zile. Pe scurt am vandut o masina Daewoo Nubira euro 2 unui om ... (vezi toată discuția)
Vanzator autoturism firma, cumparator persoana fizica la a 2-a mana. trandafir2 trandafir2 Buna ziua, O firma vinde cu acte in regula un auto catre persoana fizica PF1. Se specifica pe spatele talonului, instrainat catre PF1. Firma se scoate din ... (vezi toată discuția)
Acte vanzare-cumparare auto tynatwine tynatwine In 2012 am vandut un autoturism . Masina a fost radiata de la fisc si i-a fost inmanata fisa fiscala cumparatorului. Vanzarea s-a facut prin contract ... (vezi toată discuția)